Sunt multe locuri în România care ar merita vizitate, măcar o dată în viață. Dar, din păcate, în cazul de față, nu se poate. Așdar, vorbim de locul din România interzis turiştilor, cetatea unică în Europa, într-un nou ciclu de articole ”Turist prin țara mea!”
Plecăm la drum drum spre Țara Hațegului, iar drumul până la ținta noastră, locul din România interzis turiştilor, se desfășoară pe o distanță de cel pușin 326 de kilometri, parcurși în aproximativ 4 ore și jumătate.
Vezi și: Locul din România care atrage zeci de mii de turiști. Este de o frumusețe ireală și vara și iarna
Drumul până aici, așa cum ne așteptam, este unul spectaculos, iar odată ajunși în Țara Hațegului, ne întâmpină peisaje mirifice, spectaculoase.
Ajunși în apropierea locului pe care vrem să-l vizităm, așa cum scrie și în titlul articolului, aflăm de la localnici că este interzis, iar motivele sunt cât se poate de reale și justificate. Dar, dacă vrei să afli despre ce loc este vorba, citește mai departe.
Pentru cei care, posibil nu au auzit de acest loc, pentru început trebuie menționat că face parte din patrimoniul UNESCO de câțiva ani.
Conform informațiilor oferite de prestigioasa instituție de conservare, cetatea unică în Europa, reprezintă de fapt un complex de fortărețe construite în secolele I î.Hr. și I d.Hr. sub stăpânirea dacilor.
Informațiile UNESCO mai precizează că aceste cetăți ”prezintă o fuziune neobișnuită de tehnici și concepte arhitecturale militare și religioase din lumea clasică și din epoca târzie a fierului european.”
Concret ese vorba de nu mai puțin de șase fortărețe defensive, considerate a fi, conform UNESCO, ”nucleul Regatului Dacic”, dar acestea aveau să fie cucerite de romani la începutul secolului al II-lea d.Hr.
Tot ce se regăsește aici, toate vestigiile sunt bine conservate și se află într-un cadru natural spectaculos.
Deși turiștilor le este interzis să le viziteze fizic, imaginile surprinse cu drone ne arată ”o imagine dramatică a unei civilizații viguroase și inovatoare”, se mai arată în descrierea de pe site-ul UNESCO din dreptul acestui spațiu, locul din România interzis turiştilor.
Deși spectaculoase și cu un potențial turistic masiv, cetatea unică în Europa rămâne ca dovadă a istoriei acestor teritorii, a trecerii Dacilor, dar și a Romanilor, vestigii ce întăresc, dacă mai era nevoie, care sunt rădăcinile aestui tărâm despre care se mai spune că ar fi și ”Grădina Maicii Domnului”.
Din păcate, turistul de rând nu poate ajunge aici, rămânându-i doar imaginile și reprezentările video despre locul din România interzis turiştilor, precum este clipul de mai jos: