La jumătatea culoarului Rucăr – Bran, la granița dintre județul Argeș și Brașov, se află comuna Fundata. Aceasta se situează la cea mai mare altitudine din România, 1360 de metri, și se spune că aici se respiră cel mai curat aer din țară.
Comuna Fundata din județul Brașov este cea mai înaltă localitate din România cu case locuite permanent, fiind situată la aproximativ 1400 m altitudine. Aceasta este alcătuită din trei sate, Fundata, Fundățica și Șirnea, fiind așezată într-o zonă spectaculoasă de munte, în cel mai înalt punct din celebrul culoar Rucăr – Bran, străjuită de Munții Piatra Craiului, Munții Bucegi și Munții Leaota.
Deși este o comună mică, aceasta atrage anual zeci de mii de turiști din țară și de peste hotare, grație peisajelor de vis. Este locul unde natura a pictat cadre de poveste și unde vei avea ocazia de a te bucura de un colț de rai autentic.
De altfel, în ultimii ani, Fundata este una dintre cele mai importante destinații turistice din județul Brașov. Aerul curat, peisajele superbe și tradițiile încă păstrate vii de localnici sunt ingredientele perfecte ce au ajutat la dezvoltarea turismului montan, ecoturismului și turismului rural.
Citește și: Primul sat turistic din istoria României e rupt din povești: „Aici, copiii învăţau să schieze de la 4 ani”
Ba mai mult, pentru cei care vor să fugă de aglomerația și aerul greu respirabil și poluat din marile orașe, pot veni aici pentru o gură de oxigen pur. Comuna Fundata se ”laudă” cu cel mai curat aer din ţară, lucru măsurat și de staţia meteo, aflată chiar în vârf de munte.
Zona poate fi vizitată atât vara, cât și iarna, peisajele fiind impresionante în orice perioadă a anului. Poți face drumeții prin pădure sau te poți delecta cu bucatele delicioase ale localnicilor. De asemenea, împrejurimile oferă o mulțime de alte atracții.
Astfel, cei pasionați de plimbările montane pot face trasee spre Prăpăstiile Zărneștilor, Cheile Moieciului, Cheile Grădiștei. Nu departe se regăsește și comuna Dâmbovicioara, coborând prin Ciocanu. De aici se ajunge ușor în Parcul Național Piatra Craiului, unde se poate vizita Peștera Dâmbovicioara.
Citește și: Cel mai mic oraș din România. Ai auzit de el? Toți locuitorii ar intra pe o stradă din București