Arsenicul se găsește în mod natural în roci și în sol. Cantități mici se pot dizolva în apele subterane care pot fi folosite pentru apa potabilă. Consumul de apă potabilă cu arsenic în ea poate crește riscul de îmbolnăvire și alte efecte grave asupra sănătății. Este important să știm cât de mult arsenic se află în apa de băut și cum puteți reduce expunerea. Din păcate, conform specialiștilor, s-a descoperit locul din România în care s-a descoperit arsenic în apa potabilă. A fost anunțată deja o alertă, recomandarea fiind a nu se consuma sub nicio formă apa contaminată.
Conform specialiștilor, arsenicul se găsește în mod natural în scoarța terestră. Cea mai mare parte a arsenicului din apa potabilă provine din formațiunile de roci naturale. Pe măsură ce apa curge prin aceste formațiuni, ea poate dizolva arsenicul și îl poate transporta în acviferele subterane, în râuri sau în fluvii care pot deveni surse de apă potabilă.
În cazul județului Prahova, mai exact comuna Mănești, specialiștii DSP Prahova au anunțat cantități mai mari de arsenic în apa potabilă. Deși, pentru moment, nu se știu cauzele acestor modificări, DSP Prahova a anunțat deja măsurile impuse în astfel de situații.
Conform comunicatului emis, s-a interzis pe raza comunie Mănești consumul de apă, aceasta fiind furnizată către localnici de către HidroPrahova. Deși a fost anunțată acesată situație, furnizorul nu a emis niciun comunicat până la această oră cu privire la descoperirea de arsenic în apa potabilă a locuitorilor din comuna Mănești.
Imediat după anunțul DSP Prahova, autoritățile locale de pe raza comunei au luat decizia de a suplini furnizarea apei cu un număr de 5 containere cu apă potabilă. Conform edilului comunei, cele 5 containere au 1.000 de litri fiecare. Deși nu este recoamdantă pentru băut, apa poate fi folosită, în schimb, în scop menajer.
Vezi și: Orașele din România cu cea mai scumpă apă potabilă. Cu cât vor plăti românii mai mult în 2022
Așa cum se știe, arsenicul este insipid și inodor. Sistemele publice de apă cu cel puțin 25 de clienți testează în mod obișnuit arsenicul în rezervele lor de apă. Compania de utilități emite un taport anual de încredere a consumatorilor care spune cât de mult arsenic se află în apa de băut.
Sistemele de apă mai mici și proprietarii de fântâni private ar trebui să își testeze apa pentru arsenic de către un laborator certificat de stat. Nivelurile scăzute de arsenic din apa potabilă, solul, aerul și alimentele reprezintă un risc ușor pentru sănătate. La fel ca majoritatea contaminanților, cu cât sunteți expus mai mult în timp, cu atât crește riscul de a avea efecte asupra sănătății.
Efectele arsenicului asupra sănătății includ boli care pot afecta sistemul cardiovascular, rinichii, pielea, sistemul nervos sau pot duce la diverse forme de cancer. Dacă vă îngrijorează consumul pe termen lung de apă cu niveluri ridicate de arsenic, consultați medicul.
Există teste care îl pot ajuta pe medic să determine cât de mult arsenic se află în corpul unui pacient. Pătrunderea arsenicului pe piele atunci când faceți baie sau vă spălați nu reprezintă un risc major pentru sănătate, cu excepția cazului în care apa are concentrații de arsenic care depășesc 500 de părți pe miliard (ppb). Vă recomandăm cu tărie să nu aveți niciun contact cu apa care conține mai mult de 500 ppb de arsenic. Standardul pentru apa potabilă pentru arsenic este de 10 ppb.