03 nov. 2021 | 11:06

Veste grea pentru români! Cât ar putea să plătească, iarna asta, la apă caldă și căldură. Sunt luate în calcul scumpiri de peste 80%

News
Veste grea pentru români! Cât ar putea să plătească, iarna asta, la apă caldă și căldură. Sunt luate în calcul scumpiri de peste 80%
La ce prețuri pot să ajungă în această iarnă facturile la apă caldă și căldură

Veste de ultimă oră pentru români! Mulți o să fie nevoiți să scoată sume uluitoare de bani din buzunar pentru facturile la apă caldă și căldură în această iarnă. Scumpiri de peste 80% sunt luate în calcul, așa că acest lucru o să îi supere pe foarte mulți oameni.

Ce se întâmplă cu prețurile la apă caldă și căldură

Furnizorul de agent termic din București, Termoenergetica, își dorește majorarea cu peste 85% pentru tariful de transport și distribuție. În acest moment, tariful ajunge la 220 de lei fără TVA, însă cererea trebuie să fie aprobată de ANRE înainte de a se scumpi, potrivit surselor Hotnews.ro.

De asemenea, cererea pentru majorarea cu 86% la prețul de producție pentru gigacalorie a fost aprobată de către ANRE pentru ELCEN, astfel că prețul total poate să ajungă la 740 de lei fără TVA pe gigacalorie și la aproximativ 900 de lei cu un TVA de 19%.

Ce a declarat Nicușor Dan

Termoenergetica a ajuns la această variantă pentru majorare în urma pierderilor pe rețea, dar și în urma creșterii cu 86% la gigacalorie. Totuși, românii încă nu știu cât o să plătească, noua valoare a subvenției urmând să se stabilească în unui vot în Consiliul General al Capitalei.

„Acum, până la 1 noiembrie, prețul real al gigacaloriei este 206 lei producția, 220 lei distribuție și transport, la care se adaugă TVA-ul de 19% la fiecare dintre ele, reprezentând cu tot cu TVA un preț de 506 lei gigacaloria.

Din acești 506 lei, oamenii plătesc 164 lei, iar restul de 340 sunt plătiți de către Primăria Municipiului București. Pentru moment avem informații doar în ceea ce privește producția, adică prețul de producție, conform informației oficiale de la ANRE.

Astfel, gigacaloria este acum 329 lei, plus TVA de 19%. Conform unei legi din această vară, din ianuarie TVA va fi de 5% pentru producția și pentru transportul de energie termică. Deci o să avem o diminuare din punct de vedere al TVA.

Începând din noiembrie gigacaloria va fi 329 lei + 19% TVA, iar din ianuarie o să fie 329 lei + 5% TVA. A mai rămas componenta de transport și distribuție. Azi e 220 lei + TVA de 19%.

Chiar azi este o ședință a consiliului de administrație al Termoenergetica. Termoenergetica se va duce la ANRE cu prețul său de transport plus distribuție, care va trebui să fie aprobat de către ANRE. În momentul acela o să avem două prețuri totale: un preț total până în ianuarie și un preț total din ianuarie încolo.”, declara Nicușor Dan.

Cât plătește primăria pentru subvenție în prezent

Apa și căldura este furnizată de către Termoenergetica pentru aproximativ 9.700 de instituții publice și 60.000 de locuințe. În prezent, primăria plătește aproximativ 950 de milioane de lei anual pentru subvenție, însă la aceasta ar putea să se adauge încă 200 de milioane.

„După cum știți, de la nivel național s-a aprobat subvenția la căldură și energie electrică pentru consumatorii individuali. Nu există până la acest moment o subvenționare din partea statului pentru consumatorii racordați la sistemele centralizate.

Sunt discuții la nivelul Parlamentului, eu sper că va fi o plafonare sau un ajutor, o sumă care să vină de la bugetul național pentru că este o problemă cu care se confruntă primăriile din toate marile orașe. În acest moment subenția anuală pe care PMB o plătește este de 950 milioane lei.

Este posibil să suplimentăm această sumă, dacă ne permitem. Decizia o să o luăm după ce o să avem prețul pentru transport și distribuție și în funcție de ce decid autoritățile naționale, ajutorarea marilor orașe.

Ce vreau să fie clar în continuare, PMB o să plătească o parte importantă din prețul gigacaloriei. Acum raportul este 2 la 1 între municipalitate și cetățeni și probabil raportul o să fie și mai mare între prețul plătit de municipalitate și cetățean.

Putem să plătim încă 100-200 de milioane în plus, dar decizia o ia Consiliul General. PMB poate să mărească subvenția pe care o acordă.”, a transmis Nicușor Dan.

„Vrem să ajutăm cât mai mult bucureștenii în această iarnă”

De asemenea, Nicușor Dan explica faptul că interesul pentru autorități este ca bucureștenii să nu migreze către mijloace individuale de încălzire. Primarul a mai declarat că subvenția o să fie substanțială, însă nu există o asigurare că respectiva creștere o să fie acoperită total.

”Interesul nostru este să păstrăm oamenii în sistemul centralizat. Și din punctul de vedere al funcționării Termoenergetica, dar și din punctul de vedere al mediului nu vrem ca mulți bucureșteni să migreze din sistemul centralizat spre mijloace individuale de încălzire.

Vrem să ajutăm cât mai mult bucureștenii în această iarnă în ceea ce privește prețul. Nu pot să dau asigurări că va fi acoperită 100% creșterea. Pot să vă spun că subvenția va fi substanțială și mai mare decât ce dăm acum.”, a punctat edilul.

PlaySport
Ce se întâmplă cu William și Kate Middleton după ce viitoarea regină a spus că are cancer! Carmen Harra: „A apărut o ruptură, o trădare”
Ego.ro
IMAGINEA cu Kate Middleton care a scăpat pe net, după ce s-a aflat de boală. Nu a mai văzut-o nimeni AȘA
Digi24
O actriță de filme pentru adulți a provocat controverse în Ucraina cu inițiativa ei. În timp ce soldații se bucură, oamenii se revoltă
Cancan.ro
Adio impozit pentru pensionari! Veste uriașă primită de seniorii României
GSP.ro
Prezentatoarea-fotomodel de la Prima TV, declarații șoc despre Ion Țiriac: „Mi-ar plăcea să fiu în pantofii lui de lux”
Stirile PROTV
Răsturnare de situație în cazul masacrului din Moscova. Putin, informat că autorii atacului terorist „nu au naționalitate
Romania TV
Alexia Eram dă cărțile pe față despre despărțirea de Mario Fresh. Gestul care a dat-o de gol!
Capital.ro
Legea pe care O AȘTEPTAU extrem de mulți oameni din ROMÂNIA. A fost aprobată astăzi, 26 martie
EVZ.ro
Noi vouchere pentru români. Cum vor fi sprijiniți angajatorii
Adevarul
Postul intermitent cu peste 16 ore de pauză alimentară crește cu 91% riscul de deces cardiovascular
BZI.ro
Larisa Popa se apucă de muzică, după ce a plecat de la Pescobar: „Nu voi cânta manele…”
Spynews.ro
Artiștii din România îl plâng pe George Nicolescu, cântărețul orb care a murit la 74 de ani. Mesajele de durere ale colegilor de breaslă
Libertatea.ro
„Nu cred!” Un brașovean și-a construit legal o „vilă” pe un bloc cu 8 etaje: „Există contract de vânzare cumpărare”
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Ireal! 𝐌𝐨𝐭𝐢𝐯𝐮𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐊𝐚𝐭𝐞 𝐌𝐢𝐝𝐝𝐥𝐞𝐭𝐨𝐧 𝐚𝐯𝐞𝐚 𝐦𝐞𝐫𝐞𝐮 𝐝𝐞𝐠𝐞𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐛𝐚𝐧𝐝𝐚𝐣𝐚𝐭𝐞. Putini au stiut asta, desi in ultimii ani a fost vazuta foarte des asa
Redactia.ro
Brad Pitt a confundat-o pe ”cea mai frumoasă actriță din lume” cu Angelina Jolie și s-a dus direct la ea. Ce a urmat
Digisport.ro
Criminalul Andreei Morega a mărturisit de ce a ucis-o! Cum a încercat tânăra să se apere de Mirel din Timișoara. „M-a prins de lănţişorul pe care îl aveam la gât...”
Click.ro
VIDEO. Momentul în care podul uriaș din Statele Unite se prăbușește
Digi24
Slăbiciunea ascunsă a lui Putin. De ce pericolul cel mai mare pentru Kremlin vine chiar din partea susținătorilor săi
Digi24
Noaptea cea mai scurtă. România trece la ora de vară
EVZ.ro
Loredana Groza, gest emoționant pentru Petra, tânăra nevăzătoare devenită virală în mediul online. Cum a surprins-o marea artistă / VIDEO
Spynews
Monica Tatoiu vrea să candideze la Primăria Sectorului 1! Soțul a ameninţat-o că bagă divorţ!
BZI.ro
Anunț de ultim moment pentru cei care iau PENSIA PRIN POȘTĂ. Ce se întâmplă până pe 15 APRILIE
Capital.ro
Amenda usturătoare pe care o plătesc românii care uită să își reînnoiască polița RCA
Antena 3
Connect-R a recunoscut că s-a drogat: „Consumam cele mai scumpe droguri!“
BZI.ro
Adela Popescu nu e prima lui soție. Cum arată acum fosta soție a lui Radu Vâlcan. Imagini rare
TV Mania
BOALA care face RAVAGII în ROMÂNIA! Zonele de sud și de est sunt cele mai expuse
Mediaflux
Artiștii din România îl plâng pe George Nicolescu, cântărețul orb care a murit la 74 de ani. Mesajele de durere ale colegilor de breaslă
Spynews.ro
Rugăciunea pe care să o rostești în fiecare seară din postul Paștelui: atrage norocul în casă
Realitatea.net
Bebelușul pietrificat care a stat 56 de ani în burta mamei. Cum a fost posibil cazul uluitor și ce s-a întâmplat cu femeia
Antena 1
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Shtiu.ro