Veste grea pentru români! Cât ar putea să plătească, iarna asta, la apă caldă și căldură. Sunt luate în calcul scumpiri de peste 80%

Veste grea pentru români! Cât ar putea să plătească, iarna asta, la apă caldă și căldură. Sunt luate în calcul scumpiri de peste 80%
La ce prețuri pot să ajungă în această iarnă facturile la apă caldă și căldură

Veste de ultimă oră pentru români! Mulți o să fie nevoiți să scoată sume uluitoare de bani din buzunar pentru facturile la apă caldă și căldură în această iarnă. Scumpiri de peste 80% sunt luate în calcul, așa că acest lucru o să îi supere pe foarte mulți oameni.

Ce se întâmplă cu prețurile la apă caldă și căldură

Furnizorul de agent termic din București, Termoenergetica, își dorește majorarea cu peste 85% pentru tariful de transport și distribuție. În acest moment, tariful ajunge la 220 de lei fără TVA, însă cererea trebuie să fie aprobată de ANRE înainte de a se scumpi, potrivit surselor Hotnews.ro.

De asemenea, cererea pentru majorarea cu 86% la prețul de producție pentru gigacalorie a fost aprobată de către ANRE pentru ELCEN, astfel că prețul total poate să ajungă la 740 de lei fără TVA pe gigacalorie și la aproximativ 900 de lei cu un TVA de 19%.

Ce a declarat Nicușor Dan

Termoenergetica a ajuns la această variantă pentru majorare în urma pierderilor pe rețea, dar și în urma creșterii cu 86% la gigacalorie. Totuși, românii încă nu știu cât o să plătească, noua valoare a subvenției urmând să se stabilească în unui vot în Consiliul General al Capitalei.

„Acum, până la 1 noiembrie, prețul real al gigacaloriei este 206 lei producția, 220 lei distribuție și transport, la care se adaugă TVA-ul de 19% la fiecare dintre ele, reprezentând cu tot cu TVA un preț de 506 lei gigacaloria.

Din acești 506 lei, oamenii plătesc 164 lei, iar restul de 340 sunt plătiți de către Primăria Municipiului București. Pentru moment avem informații doar în ceea ce privește producția, adică prețul de producție, conform informației oficiale de la ANRE.

Astfel, gigacaloria este acum 329 lei, plus TVA de 19%. Conform unei legi din această vară, din ianuarie TVA va fi de 5% pentru producția și pentru transportul de energie termică. Deci o să avem o diminuare din punct de vedere al TVA.

Începând din noiembrie gigacaloria va fi 329 lei + 19% TVA, iar din ianuarie o să fie 329 lei + 5% TVA. A mai rămas componenta de transport și distribuție. Azi e 220 lei + TVA de 19%.

Chiar azi este o ședință a consiliului de administrație al Termoenergetica. Termoenergetica se va duce la ANRE cu prețul său de transport plus distribuție, care va trebui să fie aprobat de către ANRE. În momentul acela o să avem două prețuri totale: un preț total până în ianuarie și un preț total din ianuarie încolo.”, declara Nicușor Dan.

Cât plătește primăria pentru subvenție în prezent

Apa și căldura este furnizată de către Termoenergetica pentru aproximativ 9.700 de instituții publice și 60.000 de locuințe. În prezent, primăria plătește aproximativ 950 de milioane de lei anual pentru subvenție, însă la aceasta ar putea să se adauge încă 200 de milioane.

„După cum știți, de la nivel național s-a aprobat subvenția la căldură și energie electrică pentru consumatorii individuali. Nu există până la acest moment o subvenționare din partea statului pentru consumatorii racordați la sistemele centralizate.

Sunt discuții la nivelul Parlamentului, eu sper că va fi o plafonare sau un ajutor, o sumă care să vină de la bugetul național pentru că este o problemă cu care se confruntă primăriile din toate marile orașe. În acest moment subenția anuală pe care PMB o plătește este de 950 milioane lei.

Este posibil să suplimentăm această sumă, dacă ne permitem. Decizia o să o luăm după ce o să avem prețul pentru transport și distribuție și în funcție de ce decid autoritățile naționale, ajutorarea marilor orașe.

Ce vreau să fie clar în continuare, PMB o să plătească o parte importantă din prețul gigacaloriei. Acum raportul este 2 la 1 între municipalitate și cetățeni și probabil raportul o să fie și mai mare între prețul plătit de municipalitate și cetățean.

Putem să plătim încă 100-200 de milioane în plus, dar decizia o ia Consiliul General. PMB poate să mărească subvenția pe care o acordă.”, a transmis Nicușor Dan.

„Vrem să ajutăm cât mai mult bucureștenii în această iarnă”

De asemenea, Nicușor Dan explica faptul că interesul pentru autorități este ca bucureștenii să nu migreze către mijloace individuale de încălzire. Primarul a mai declarat că subvenția o să fie substanțială, însă nu există o asigurare că respectiva creștere o să fie acoperită total.

”Interesul nostru este să păstrăm oamenii în sistemul centralizat. Și din punctul de vedere al funcționării Termoenergetica, dar și din punctul de vedere al mediului nu vrem ca mulți bucureșteni să migreze din sistemul centralizat spre mijloace individuale de încălzire.

Vrem să ajutăm cât mai mult bucureștenii în această iarnă în ceea ce privește prețul. Nu pot să dau asigurări că va fi acoperită 100% creșterea. Pot să vă spun că subvenția va fi substanțială și mai mare decât ce dăm acum.”, a punctat edilul.