Vești triste pentru români! Multe companii care livrează apă se pregătesc de scumpiri, așa că majorările o să le provoace probleme oamenilor. Aceștia o să fie nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar, iar unele persoane deja s-au gândit cum pot să economisească.
Energia electrică s-a scumpit, așa că acest lucru a dus la mai multe necazuri pentru români, printre care creșterea de până la 25% la apă. În timp ce în Bistrița Năsăud o să existe o majorare cu 15% începând de la 1 ianuarie și o creștere cu 25% la canalizare, în Sibiu scumpirea deja le dă bătăi de cap românilor.
„Această creştere poate să fie de la 15% până la 25-30% datorită doar acestor creşteri de la energia electrică.”, a transmis Ilie Vlaicu, Asociația Română a Apei, potrivit știrileprotv.ro.
În funcție de geografia locului, de creditele luate de furnizori pentru modernizarea și extinderea rețelei, dar și de tehnologia folosită la tratarea și epurarea apei, prețurile pot să difere în funcție de oraș. Cheltuielile Companiei Apa din Brașov au crescut în urma prețului majorat al energiei electrice.
„Orice om ar trebui să înţeleagă că atunci când dă drumul apei potabile să curgă la robinet, acest lucru înseamnă un consum de energie.
Am avut creşteri de cheltuieli care se situează între 15 şi 20% pe partea de curent electric iar pe partea de gaz sunt ceva mai mari.”, a declarat Alina Bălătescu, purtător de cuvânt Compania de Apă Brașov.
Aproximativ 3 sferturi de populație este conectată la apă în România, consumul mediu anual ridicându-se la 43 de metri cubi de persoană. În Turda, Piatra Neamț, Vaslui, Buzău și Constanța este cea mai scumpă apă potabilă, dar urmează majorări și în alte zone din țară.
Cele mai mari tarife din țară se regăsesc la Arieș Turda SA, cu 12,26 lei/mcub, Raja SA Constanța, cu 10,58 lei/mcub, Apa Serv SA Neamț, cu 10,26 lei/mcub, Aquavas SA Vaslui, cu 10,04 lei/mcub, dar și la Compania de Apă Buzău, cu 9,99 lei/mcub.
Mulți români se gândesc deja cum să economisească mai mulți bani, așa că recurg la trucuri pentru a nu mai consuma foarte multă apă. Între timp, producătorii explică faptul că apa îmbuteliată s-a scumpit, la rândul ei, cu aproximativ 20%.
„Factorul care a declanşat aceste scumpiri, ştim foarte bine, creşterea preţului la energia electrică, în speţă creşterea preţului la combustibil, pentru că apa e un produs ieftin şi costul transportului are un impact major.”, a explicat George Ristea, Asociația Producătorilor din Industria Apei.