România, așa cum s-a mai scris, are zone spectaculoase. Indiferent de ce anotimp ar fi vorba, peisajele și zonele sălbatice din țara noastră pot fi, de departe, catalogate ca unice în lume. Așa este și cascada Clocota, locul din România care s-a transformat într-un peisaj de vis după venirea frigului, despre care vorbim azi.
Dacă ajungi la Geoagiu, în celebra stațiune geotermală, din județul Hunedoara, este imposibil să nu-i auzi pe locanicii de aici vorbind despre băile antice romane, dar mai ales despre spectaculoasa cascadă Clocota.
Un turist amator, pe timpul verii, dar mai ales iarna, va ajunge la cascada Clocota în cel mult 10 minute, dar până aici traseul este unul anevoios, deci va trebui să lăsați mașina în micuțul oraș-stațiune Geoagiu.
Până la cascadă există indicatoare, așa că este greu să o ratezi, având în vedere că și sunetul căderilor de apă pe timp de vară sunt un indicator că mergi pe drumul cel bun.
Dar, iarna, spectaculoasa cascadă trece pintr-un fenomen la fel de spectaculos, mai ales atunci când temperaturile sunt cu mult sub zero grade. Din fericire, dacă ajung în aceste zile la Clocota, o să găsești cascada înghețată.
Ceea ce am uitat să precizez este că apa care curge din această cascadă este termală, și de aici și fenomenul spectaculos despre care vorbim. Odată cu venirea iernii și a temperaturilor scăzute, datorită apelor termale de aici, cascada Clocota îngheață, dar nu toată, ci doar o parte din ea.
În același timp, datorită temperaturilor apei, întreaga suprafață a acesteia este acoperită cu aburii care emană odată cu căderile de apă termală, iar efectul se regăsește preopnderent la rădăcinile copacilor din apropierea cascadei.
Deși, din păcate, stațiunea nu mai este activă ca în trecut, majoritatea turiștilor care ajung aici pe timp de iarnă știu de acest fenomen și vizitează cascada Clocota tocmai pentru peisajul ireal produs în urma căderilor de ape termale în combinație cu temperaturile extrem de scăzute.
Un alt motiv de a vizita zona sunt și celebrele ruine cunoscute sub numele de Germisara, de fapt fiind unul din cele mai vechi complexe termale, restaurant de autoritățile locale pe la începutul anilor 80, și a cărui importanță arheologică pune în evidență trecerea romanilor prin această zonă, arhgeologii spunând că descoperirea plcuțelor viteve de aur, a ofrandelor depuse în antichitate aici, arată faptul că zona avea să cunoască o dezvoltare socio-economică extrem de importantă.
Așadar, dacă vrei să vezi un loc aparte, fă-ți timp și vizitează cascada Clocota, din județul Hunedoara, locul din România care s-a transformat într-un peisaj de vis după venirea frigului.