Dacă îți dorești să te bucuri de o vacanță de vis în următoarea perioadă, fără să pleci în străinătate, acesta este orașul din România perfect pentru a fi vizitat în luna decembrie. Turiștii vor fi încântați să descopere frumusețile incredibile ale acestui colț al țării: clădiri vechi, zăpadă și peisaje ce îți taie respirația.
Românii dornici de o excursie la final de an, dar pe care nu îi încântă ideea că vor avea de înfruntat aglomerații mari în cele mai cunoscute destinații de vacanță pentru români în lunile reci – Brașov, Sibiu – pot alege să viziteze unul dintre cele mai frumoase orașe de la noi din țară, o adevărată bijuterie arhitecturală de care prea puțini știu.
Iarna, localitatea se transformă într-un loc desprins parcă din basme, cu clădirile sale vechi acoperite de un strat de zăpadă, peisaje spectaculoase și activități de care se vor bucura toți, indiferent de preferințe.
Situată în depresiunea intramontană a Dornelor din Carpații Orientali, turiștii vor fi fermecați de Vatra Dornei. Este împrejmuită de munți Munții Giumalău, Munții Bistriței, Munții Călimani, Munții Rodnei, Obcina Mestecăniș, ceea ce înseamnă că, în sezonul rece, se transformă într-un adevărat paradis pentru amatorii de sporturi de iarnă.
Turiștii pot schia pe una dintre cele patru pârtii ce au grade diferite de dificultate și ale căror lungimi combinate ajung la cinci kilometri.
În schimb, cei care preferă activitățile în spații închise și vor să se relaxaze, se pot bucura de centrele balneare. Apele sale minerale au devenit celebre încă din cea de-a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, când au fost studiate Hacquette de Nurnberg, însă au fost recunoscute oficial abia în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, datorită analizelor efectuate de medicul Ignatziu Plusch.
Acesta a propus un proiect de amenajare pentru băi, fiind aprobat în 1811, perioadă în care a fost ridicat și Palatul Comunal. Gara CFR a fost construită la începutul secolului XX.
Timp de aproape jumătate de veac, între anii 1850 și 1900, primarii din Vatra Dornei au luptat din greu pentru dezvoltarea orașului, ajungând chiar în audiență la Împăratul Imperiului Austro-Ungar.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, atât orașul cât și stațiunea au suferit pagube uriașe, fiind complet refăcute după încheierea conflictului militar.
Cei care ajung în zona Vatra Dornei pot vizita și alte obiective turistice inedite, precum Muzeul de Științele Naturii și Cinegetică, Muzeul de Etnografie, Cetatea Sucevei, izvorele termale și cu apă carbogazoasă.
Citește și: Satul unic din România de o frumusețe extremă. Toate casele sunt încondeiate