Locul din casa ta unde trebuie să ții icoana. Pe ce perete se pune, de fapt

Locul din casa ta unde trebuie să ții icoana. Pe ce perete se pune, de fapt
Locul din casa ta unde trebuie să ții icoana

Care este locul din casa ta unde trebuie să ții icoana. Pe ce perete se pune aceasta de fapt. Este de preferat ca acest obiect de cult și, totodată, o operă de artă, mai mare sau mai mic, pe lemn sau pe sticlă, să ocupe un spațiu destinat din casă, respectând anumite rigori. Iată ce trebuie să știi.

Locul din casa ta unde trebuie să ții icoana

Deși se spune că ar trebui să existe o icoană în fiecare cameră, ei bine se poate alege doar o anumită cameră din casă, însă amplasarea ei nu se face oricum, ci obiectul de cult trebuie așezat pe peretele de la răsărit.

De asemenea, trebuie să ai în vedere că pe acel perete nu se pune nimic altceva în afară de icoană. Motivul este acela că atunci când te rogi în fața ei, nu trebuie să mai existe și alte obiecte care pot distrage atenția. De asemenea, nu este bine să pui lângă ea alte obiecte care nu au legătura că ea.

Dacă alegi să agăți în perete mai multe icoane, așezarea se face după anumite reguli ierarhice. În centrul peretelui se așază icoanele împărătești. Ele vor fi înconjurate de altele, cu teme reprezentative din Ortodoxie, cum ar fi:

  • Bunavestire
  • Cina cea de Taină
  • Răstignirea
  • Învierea Mântuitorului.

Ce sfat a dat părintele Coman Constantin

Pe lateral, se plasează icoane ce-i înfățișează pe Arhanghelii Mihail și Gavriil, pe Sfinții Apostoli, pe Sfinții patroni spirituali. Despre poziționarea icoanei în casă, părintele Coman Constantin a notat în Ghidul practic al creștinului ortodox, Editura Bizantină, București, 1997:

„A fost un timp când unii dintre creștini țineau icoanele ascunse, după ușă, în vreun colțișor sau chiar în șifoniere sau în valize. A sosit timpul să scoatem icoanele la vedere și să le așezăm unde le este locul.

Este bine să avem în fiecare cameră câte o icoană. Locul icoanei în casă este pe peretele de răsărit. Pe peretele cu icoana nu trebuie să mai punem nimic altceva, pentru că atenția noastră să nu fie atrasă de alt lucru atunci când ne rugăm în fața icoanei și pentru că nu este bine să punem alături de icoană lucruri care nu au legătură cu aceasta.

Punem icoana la răsărit pentru că ne rugăm întotdeauna cu fața la răsărit, și la biserică și acasă. Răsăritul, locul de unde ne vine lumina, este semnul lui Dumnezeu, al Mântuitorului Hristos, numit în rugăciunile Bisericii Răsăritul cel de sus, Soarele Dreptății, etc…

Apoi, lumina este semnul lui Dumnezeu, al binelui și al lucrurilor bune care se fac la lumina zilei, în timp ce apusul, întunericul este semnul răului și al lucrurilor care se fac la întuneric.

Deci, trebuie să avem grijă să așezăm icoana la răsărit, pentru a ne închina cu fața la răsărit. A fost un timp când unii dintre creștini țineau icoanele ascunse, după ușă, în vreun colțișor sau chiar în șifoniere sau în valize. A sosit timpul să scoatem icoanele a vedere și să le așezăm unde le este locul”.