Deși foarte mulți dețin cel puțin o icoană în casă, prea puțini ce semnificație au literele înscrise pe ele. Iată, așadar, care este semnificația acestora.
Icoanele sunt nelipsite din spiritualitatea creștinilor. Însă pe fiecare icoană sunt înscrise următoarele: IC-XC-NI-KA sau IS-NS-NI-KA. Aceste simboluri reprezintă „victoria lui Iisus Hristos asupra morții”.
Icoana reprezintă o imagine plastică, artistică sau artizanală a unor ipostaze sau acțiuni ale divinității ori a unor sfinți sau zeități de rang secundar. Ea este considerată sacră, îndeosebi în cadrul religiei creștine ortodoxe. Icoana este expusă atât în lăcașurile de cult, cât și în locuințele credincioșilor, dar și în alte edificii cu scopul de a evoca divinitatea. Cuvântul icoană provine din grecescul εικóνα, ikóna, care reprezintă „imagine”, „figură”, în contradicție cu εíδωλο, ídolo — imagine înșelătoare, de vis.
Încă de la începutul creștinismului s-au efectuat picturi ce-i reprezentau pe Iisus, Fecioara Maria, sfinții, îngerii sau crucea. De asemenea, primele relatări despre icoane sunt de la scriitorul croat medieval Aelius Lampridius Cervinus (1460–1521), care, în Istoria Augustă, se referea la împăratul roman Alexandru Severus (222–235). Acest împărat avea un fel de capelă, lăcaș de venerare a imaginilor strămoșilor decedați, iar printre acestea se aflau și figura lui Apollonius din Tyana, Orfeu, Avraam și chiar a lui Iisus Hristos.
Totodată, icoanele pot fi clasificate după următoarele criterii:
Se spune că icoanele pot face și minuni. Iată, așadar, patru dintre cele mai ”puternice” icoane de la noi țară.
Tot la icoane se spun și anumite rugăciuni. Iată cum ar trebui să te rogi, în funcție de icoană!
”Preacuratului Tău chip ne închinăm, Bunule,
cerând iertare greșalelor noastre, Hristoase Dumnezeule,
că de bună voie ai primit a Te sui cu trupul pe cruce
ca sa scapi din robia vrăjmașului pe cei ce i-ai zidit
Pentru aceasta, cu mulțumită strigăm Ție:
pe toate le-ai umplut de bucurie, Mântuitorul nostru, Carele ai venit sa mantuiesti lumea. Amin.”
Cu siguranță, și tu ai o icoană în casă. Ai cercetat literele înscrise pe ea?