Când începe pelerinajul la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria

Când începe pelerinajul la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria
Când începe pelerinajul la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria

Prefectura Cluj anunță că peste 300 de jandarmi, polițiști și pompieri vor acționa zilnic în sistem integrat pentru asigurarea măsurilor de ordine publică în timpul pelerinajului de la Mănăstirea Nicula, anunță Mediafax.

Pelerinaj la Mănăstirea Nicula

Conform Prefecturii Cluj, începâd de miercuri, se vor institui posturi și patrule mixte, pentru prevenirea și descurajarea producerii unor fapte antisociale, pentru a îndruma persoanele, dar și pentru supravegherea respectării măsurilor de protecție și distanțarea fizică.

Astfel, la fața locului, vor fi asigurate echipaje de intervenție în scopul gestionării unor situații de risc sau pentru decongestionarea unor aglomerări de persoane.

”Se va acționa pentru supravegherea, dirijarea și îndrumarea traficului rutier, inclusiv a mijloacelor de transport în comun, beneficiind în acest sens și de supraveghere aeriană prin intermediul unor aparate de tip dronă”, au susținut reprezentanții Prefecturii clujene.

De altfel, pe raza localității Nicula și pe traseele de afluire/ defluire este interzisă comercializarea băuturilor alcoolice și a comerțului ambulant, iar acțiunile din acest an sunt sprijinite de voluntarii asociațiilor Cert Transilvania și Rescue 4×4.

De asemenea, în scopul acordării primului ajutor medical calificat și asistență medicală de urgență, au fost dispuse la fața locului puncte de prim ajutor medical, care sunt dotate cu ambulanțe destinate preluării și tratării urgențelor medicale, fiind operaționalizat chiar și un spital de campanie.

Vor mai fi disponibili și dezinfectanțo de mâini în zonele unde sunt preconizate afluențe mari de persoane, în întreg perimetrul mănăstirii.

De menționat este că accesul autoturismelor va fi restricționat în zona mănăstirii, iar autobuzele și microbuzele se vor putea deplasa până în localitatea Nicula, iar staționarea se va realiza în parcările special amenajate pe traseul înspre localitatea Nicula.

Programul manifestărilor religioase

Programul manifestărilor religioase se va desfășura astfel în intervalul 12-15 august, fiind oficiată liturghie arhierească în fiecare din aceste zile, de către mai mulți episcopi.

”Credincioșii pot participa în oricare din zilele menționate la slujbă, pentru a nu se crea aglomerări. Procesiunile religioase vor fi transmise în direct de către postul Trinitas TV și live pe pagina de Facebook a Mănăstirii Nicula. Dacă numărul persoanelor aflate în incinta mănăstirii va prezenta un grad de risc pentru sănătatea și ordinea publică, vor fi luate măsurile legale necesare pentru diminuarea acestui risc, cu acordul președintelui CJSU”, mai spune Prefectura Cluj.

Pelerinajul de la Mănăstirea Nicula are loc în fiecare an de 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Zeci de mii de credincioși vin să se roage la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.