12 nov. 2020 | 16:48

Lista cuvintelor interzise, întocmită de Arsenie Boca. Ce nu e bine să spui

Știri generale
Lista cuvintelor interzise, întocmită de Arsenie Boca. Ce nu e bine să spui
Lista cuvintelor interzise intocmita de arsenie Boca

Arsenie Boca este unil dintre cei mai mari duhovnici ai Ortodoxiei. El a fost iubit și apreciat de creștini, iar vorbele lui înțelepte dăinuiesc și azi.

Lista cuvintelor interzise, întocmită de Arsenie Boca

Cei care l-au întâlnit sau care au mers la mormântul lui, de la Mănăstirea Prislop, vorbesc despre minunile de care au avut parte. Prin lucrările sale care s-au scris de-a lungul timpului despre el, creștinii continuă să învețe de la cunoscutul părinte despre lucrurile mărețe din viață. De asemenea, Arsenie Boca le-a vorbit credincioșilor și despre cuvintele interzise, fiind menționate în carte ”Învățături ale părintelui Arsenie Boca”, potrivit stiridinlume.ro.

Au trecut peste trei decenii de la moartea lui Arsenie Boca, însă cu toate acestea el continuă să fie în inimile credincioșilor. Considerat a fi un duhovnic înțelept, el reușea să se apropie de oameni și să le câștige încrederea prin predicile sale. Oamenii care ajung la mormântul lui de la Mănăstirea Prislop ajung să se minuneze de schimbările care au loc apoi în viața lor: fie au parte de o minune, primesc un semn divin. Astfel de mărturii sunt ale celor care au trecut printr-o astfel de experiență.

Ce nu ai voie să spui sub nicio formă

Deși a murit, Arsenie Boca a lăsat în urmă cuvinte de duh ce pot să fie adevărate lecții de viață pentru credincioși. În cartea ”Învățături ale părintelui Arsenie Boca” se abordează chiar șu problematica cuvintelor interzise, deoarece în viziunea părintelui anumite cuvinte nu trebuie să fie rostite niciodată întrucât aceste vorbe ar putea lăsa răni adânci asupra aproapelui. Astfel, cuvântul nebun, vorbele care jignesc, sunt trecute pe lista cuvintelor interzise de către cunoscutul părinte.

„Cuvântul „nebun” e un cuvânt interzis. Cine zice fratelui său „nebunule” se pedepseşte cu matca focului. De ce? Fiindcă şi numai simpla aruncare a acestui cuvânt în obrazul unui om e în stare să-i desfigureze fizionomia minţii.„, se indică în cartea menționată mai sus.

Cuvintele care jignesc pot să provoace mult rău asupra celui care sunt folosite. Pot să știrbească încrederea în sine, pot să descurajeze, pot să intimideze. Un exemplu concret în acest sens este și cel în care părinții îi vorbesc urât copilului. În multe cazuri s-a observat că acel copil ajunge un copil cu probleme, iar la maturitate duce cu sine un bagaj emoțional negativ, cu frustări și neîncredere în forțele proprii.

„Cuvintele interzise orientează greşit sau dezorientează. Deci, trebuie să fii mai presus de cuvintele oamenilor: să nu te atingă nici lauda, nici ocara din ele. Cuvintele sunt fiinţe vii, capabile să facă treaba la care au fost trimise.

Şi fiindcă sunt fiinţe vii, viaţă din viaţă, pe cel care le-a creat ele-l însoţesc până la judecata de apoi, ca nişte copii ai lui, cu toate consecinţele lor. Mărturisirea lor cu pocăinţă mai poate schimba situaţia.

Taina pocăinţei este o judecată milostivă. Aici, ce opreşte aceasta nu mai ajunge la cealaltă. „Zece porunci are înţelepciunea: de 10 ori să taci şi o dată să vorbeşti şi atunci puţin”, se mai arată în cartea care cuprinde învățături ale părintelui Arsenie Boca.

Deși ni se întâmplă să trecem prin această experiență, să fim jigniți sau să ni se vorbească cu răutate, nou nu trebuie să urmăm la rândul nostru acest tip de comportament. „Celor ne spun vorbe rele, nu trebuie să le răspundem la fel, ci doar să le zâmbim”, spunea părintele.

Dar cuvintele cu blândețe pot să mute și munții din loc. Ele dau încredere, încurajează, aduc zâmbetul pe chipul unui om și sunt pline de speranță.

Parteneri
BREAKING NEWS! Florin Piersic a fost transportat de urgență la București! Primele imagini, după ce infecția a ajuns în tot corpul
Redactia.ro
3 zodii care au șanse să câștige la Loto în această lună. Se pare că norocul este de partea lor
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Kim Kardashian, senzația serii la Gala Met 2024! Rochia despre care vorbește tot internetul / FOTO
Unica.ro
Revenire de senzație pentru Chefi. Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu au început
EVZ.ro
Luna Nouă în Taur, astăzi, 7 mai 2024, ora 23:22 . Semnele zodiacale care vor străluci în această perioadă
Spynews
Pot rămâne FĂRĂ LOCUINȚĂ în orice moment. Pericol total pentru zeci de mii de oameni din ROMÂNIA
Capital.ro
Orașul în care Primăria transformă o baltă în parc cu 20 de milioane de euro. Urmează exproprierile!
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Se ADAUGĂ VECHIME în muncă! SCHIMBAREA de la PENSIE
Mediaflux
Alertă de inundații în România! Hidrologii au emis o atenționare pentru 12 județe. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro