Termenul limită pentru depunerea candidaturilor pentru europarlamentare este 28 martie, ora 24. Până la acea dată, însă, partidele și-au definitivat listele și și-au ales persoanele pe care vor să le trimită la Bruxelles.
Spre deosebire de anii trecuți, partidele au dat impresia că nu prea au mai avut ce alege din bucătăria internă. Este motivul pentru care s-au îndreptat spre alte domenii. Pe liste se regăsesc jurnaliști, preoți, dar și foști șefi de stat. Cu toții se bat pentru un mandat în Parlamentul European, a cărui componență se va decide în 26 mai.
Social-democrații vor să trimită la Bruxelles, între alții, o fostă jurnalistă Antena 3, un preot și un actual ministru. Lista pentru europarlamentare e deschisă de Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.
Partidul care a dat startul „racolărilor” din presă a fost PNL. Lista pentru europarlamentare e deschisă de fostul realizator tv Rareș Bogdan. Jurnalistul s-a învârtit multă vreme în jurul acestei candidaturi: ba spunea că va candida, ba insista că va cântări atent decizia pentru că simte că poate face lucruri și din postura de jurnalist.
Într-un final, a decis să lase presa pentru politică.
USR și PLUS au decis să meargă la europarlamentare cu o listă comună de candidați.
„Avem cea mai bună listă pe care România a propus-o vreodată pentru Parlamentul European, de când este în UE”, spunea Dacian Cioloş, cel care de altfel, deschide lista Alianței.
Deși sunt parteneri de guvernare ai PSD, cei de la ALDE au decis că vor avea liste separate pentru alegerile europarlamentare. Lista e deschisă de Norica Nicolai, care ocupă și în prezent funcția de europarlamentar.
Fost premier și președinte al PSD, Victor Ponta își încearcă norocul la Bruxelles cu formațiunea PRO România, recent înființată. Din partid fac parte foști social-democrați, racolați din PSD, adică cei care s-au distanțat de Liviu Dragnea sau care au fost îndepărtați după ce s-au revoltat. Printre ei, și Mihai Tudose.
Mulți dintre aceștia se regăsesc pe listele pentru europarlamentare.
Potrivit ultimelor sondaje, UDMR se învârte în jurul pragului minim necesar pentru a intra în Parlamentul European. Pe primele cinci locuri de pe lista pentru europarlamentare se regăsesc și singurii eurodeputați ai maghiarilor din actuala legislatură: Sogor Csaba și Winkler Gyula.
Lista PMP pentru europarlamentare este deschisă de fostul președinte Traian Băsescu. Acesta spunea că a cântărit bine decizia de a candida, întrucât avea rezerve legate de ce părere va avea familia sa.
În cele din urmă, a decis că vrea să reprezinte România la Bruxelles.
Celelalte partide care vor participa la alegerile europarlamentare, deși au șanse minime să obțină voturi peste pragul minim, sunt PNȚCD, UNPR și DEMOS.
Candidatura alianței PRU-PRM a fost respinsă definitiv de Înalta Curte, astfel încât coaliția nu poate participa la alegeri în această formulă. Liderii PRU, care și-ar fi dorit să-l pună cap de listă pe fugarul Sebastian Ghiță, susțin că încă strâng semnături pentru a participa cu o listă proprie în alegeri.