Permisul auto: un deputat ALDE vrea reguli noi. Șoferii să aleagă când le e suspendat carnetul

Permisul auto: un deputat ALDE vrea reguli noi. Șoferii să aleagă când le e suspendat carnetul

Permisul auto: o inițiativă legislativă referitoare la modalitățile de suspendare a fost depusă la Parlament de Ştefan-Alexandru Băişanu, deputat ALDE.

Proiectul, prezentat de agenția de știri Mediafax, le dă posibilitatea șoferilor sancționați de poliție să aleagă când să le fie suspendat permisul într-un interval de un an de la săvârșirea contravenției.

În prezent, Condul Rutier prevede că permisele auto pot fi suspendate pentru intervale ce pornesc de la o lună și pot ajunge la 3 luni (30,60 și 90 de zile).

„În cazul suspendării provizoriu permisul auto, conducătorul auto poate să-şi aleagă perioada suspendării, potrivit faptei contravenţionale pe care a săvârşit-o. Conducătorul auto poate să-şi aleagă perioada suspendării, potrivit faptei contravenţionale pe care a săvârşit-o într-o perioadă de 365 de zile de la data săvârşirii faptei contravenţionale.” Ştefan-Alexandru Băişanu, deputat ALDE

Proiectul deputatului ALDE prevede și excepții pentru încălcări ale Codului Rutier care reprezintă „un pericol social, fiind săvârşite cu vinovăţie şi care sunt prezentate de legea penală şi sunt pedepsite de aceasta”, se arată în document.

Permisul auto, suspendat când vrea șoferul: pe cine ar ajuta modificările parlamentarului ALDE?

Proiectul deputatului ALDE ar veni în ajutorul șoferilor de profesie, care sunt angajați pe acest post și care, în opinia inițiatorului, ar rămâne „fără pâine” pentru „o încălcare minoră a unei reguli de circulaţie”.

„Sunt de părere că la nivel naţional avem o problemă mare legată de suspendarea permiselor de conducere ale şoferilor. Îmi exprim speranţa că această iniţiativă legislativă va găsi susţinători indiferent de doctrina politic, drept pentru care vă spun această propunere legislativă spre dezbatere şi adoptare.” Ştefan-Alexandru Băişanu, deputat ALDE

Înregistrată la Senat, ca primă cameră sesizată, inițiativa lui Ștefan-Alexandru Băișanu va primi votul final la Camera Deputaților.