Sondajele de prețuri, între competitorii de pe piață, sunt ceva la ordinea zilei. Numai că, uneori, aceste sondaje pot fi extrem de subiective. Este și cazul unui astfel de sondaj comandat de lanțul de supermarketuri Aldi, realizat în Irlanda în 2018. În urma sondajului, rezultatele au poziționat retailerul german Lidl pe locul doi, ceea ce a generat nemulțumiri în cadrul companiei. Ca urmare a acestei situații create, Lidl Irlanda a decis să dea în judecată competitorul Aldi, iar decizia judecătorilor a fost una în favoarea nemților.
Lanțul de supermarketuri Lidl Ireland a câștigat o acțiune la Înalta Curte care a apărut din cauza a ceea ce susține că a fost un sondaj de prețuri defectuos comandat de Aldi în 2018, care a plasat Lidl pe locul al doilea.
În acțiunea sa, Lidl a susținut că metodologia utilizată în cadrul sondajului a fost eronată. Retailerul a depus o plângere oficială la Chartered Accountants Ireland (CAI), organismul de reglementare a contabililor autorizați.
Plângerea a fost atât împotriva competitorului Aldi, cât și împotriva celor de la Grant Thornton, cei care realizau sondajul dn 2018. Un comitet independent al CAI a considerat că Grant Thornton nu are de ce să răspundă.
Lidl a susținut că decizia comisiei a fost eronată din punct de vedere juridic și ar trebui anulată. Într-o hotărâre judecătorească s-a ajuns la concluzia că decizia contestată ar trebui să fie anulată și că plângerea ar trebui să fie retrimisă pentru o nouă reexaminare de către comitet.
Înalta Curte a investigat situația și a aflat că Aldi a făcut acest sondaj în februarie 2018. Rezultatele, care au fost publicate în mass-media, au afirmat că, în medie, Aldi era retailerul mai ieftin.
Lidl a susținut că metodologia sondajului a fost defectuoasă, deoarece, în mai multe cazuri, nu a comparat produse similare. De asemenea, Lidl a susținut că prețurile Aldi nu erau prețuri în magazin, ci proveneau dintr-o listă de bază.
Citește și: Salarii Lidl România 2022. Ce bani primesc angajații din țară, au și prime de două ori pe an
Majoritatea produselor comparate erau regăsite în magazinele Aldi, Lidl, Tesco, SuperValu și Dunne’s Stores. Lidl, reprezentată de Feichin McDonagh SC cu Keith Spencer Bl, a susținut că rezultatele sondajului au pus sub semnul întrebării independența, obiectivitatea și integritatea profesională a Grant Thornton.
CAI a creat un comitet de conduită pentru a examina plângerea. Grant Thornton a negat afirmațiile și s-a opus plângerii. Comitetul a concluzionat că, în ciuda punctelor slabe din metodologie, sondajul nu părea să fie viciat în așa măsură încât să reprezinte o performanță profesională slabă din partea Grant Thornton.
Ulterior s-a cerut o nouă expertiză externă. Noua reviziune a deciziei comisiei a constatat că existau dovezi că sondajul de preț nu a comparat prețuri comparabile, așa cum s-a susținut, de aici și nemulțumirea celor de la Lidl.
În urma revizuirii, problema a fost trimisă înapoi la comisia CAI pentru o analiză suplimentară. Cu toate acestea, în 2020, comitetul a decis că Grant Thornton nu avea niciun caz de răspuns.
Citește și: Lidl și Kaufland România sar în ajutorul refugiaților ucraineni. Câte milioane de euro sunt alocate
Lidl a inițiat proceduri de control judiciar la Înalta Curte atât împotriva CAI, cât și împotriva Comitetului independent de revizuire al CAI. Scopul era acela de a anula decizia comitetului. Acțiunea a fost respinsă din motive explicate de judecător, care spun că decizia contestată nu putea fi supusă controlului judiciar.
Un alt motiv invocat a fost că nu a existat nicio încălcare a procedurilor echitabile. În decizie se precizează că Lidl nu avea calitatea de a introduce contestația. În același timp s-a mai argumentat că nu a existat o motivare a deciziei.
Grant Thornton a fost parte la procedură în urma notificării. În hotărârea sa, judecătorul a declarat că, în opinia sa, chestiunea poate fi supusă controlului judiciar. Lidl, a spus judecătorul, are dreptul de a depune o plângere la CAI.
„Prin această plângere are dreptul de a obține investigarea acestei plângeri și de a obține o revizuire independentă a deciziei Comitetului de conduită”, conform publicației Irish Times.
Judecătorul a adăugat că a fost convins de faptul că respectivul comitet a încălcat cerința de a justifica motivele pentru care a considerat că Grant Thornton nu avea de ce să nu fie tras la răspundere. În cele din urmă, instanța nu a acceptat faptul că cele două entități au acționat cu încălcarea procedurilor echitabile, așa cum a susținut Lidl.
În aceste circumstanțe, judecătorul a declarat că anulează decizia și a retrimis cauza la CAI. Instituția va trebui să realizeze o nouă examinare în vederea unei evaluări de către un comitet de revizuire independent constituit în mod diferit.