Leguma de care vorbim azi este una din cele mai des regăsite pe masa noastră, și nu numai. Cu toate astea, este leguma din România care i-a cucerit pe europeni, deși nu noi suntem cei mai mari producători ai acesteia din UE. Citește mai departe și vezi despre ce este vorba.
Paradoxal sau nu, deși România produce cantități mari de cartofi, nu suntem pe locurile fruntașe, când vine vorba de exporturi către alte state europene. Conform statisticilor, Germania a fost cel mai mare producător de cartofi din UE în ultimii ani.
De exemplu, în 2020 Germania exporta 11,7 milioane de tone, reprezentând 21,2 % din totalul UE, iar Polonia se afla pe locul doi, cu un procent provizoriu de 16,4 %, urmată de Franța cu 15,7% și de Olanda.
Cu toate astea, cartoful românesc a ajuns să fie leguma din România care i-a cucerit pe europeni, și în special cartofii din bazinu agricol din zona localității Lungulețu.
Vezi și: Cu ce să uzi varza în luna august ca să ai o recoltă bogată. Trucul genial care îți salvează grădina
De altfel, se știe că aici sunt cei mai mulți cultivatori de cartofi pe metrul pătrat, marea majoritate a producțiilor localnicilor ajungând pe tarabele din piețele agricole românești.
Cartoful românesc a reușit să se impună pe piețele europene, astfel că, datele statistice arată cam care au fost exporturile românești de cartofi în ultimii ani.
Conform platformei ”Statista”, valoarea cartofilor exportați din România, de exemplu în 2021, a depășit 3,7 milioane de euro, marcând o creștere față de anul precedent, cea mai mică cifră fiind înregistrată în 2015.
În anul următor, în 2022, valoarea exporturilor românești de cartofi s-a ridicat la 3,059 milioane de euro, cu 24% din punct de vedere valoric față de anul 2021.
Vezi și: Au apărut pe piață primii cartofi noi românești. Cât costă un kilogram, în piețele din București
Ca date statistice, exporturile cumulate din România au însumat 4,092 milioane de euro în 2021.
Suntem deja la jumătataa lunii, iar fermerii din Lungulețu și din alte zone unde se cultivă cartofi, au început recoltarea, iar parte din aceste culturi vor ajunge și pe piețele europene.
Restul, fie ajung la vânzare în piețe, fie sunt vândute la poarta gospodăriei. Cel puțin aceasta era și este practica legumicultorilor din Lungulețu, recunoscută ca fiind patria cartofilor.
Este încă un motiv de mândrie, dacă putem spune așa, faptul că banalul cartof românesc a ajuns leguma din România care i-a cucerit pe europeni, și care se exportă în cantități relativ mari.