Leguma preferată a românilor este cartoful. Din cauza scumpirilor din ultimul an, tot mai mulți oameni preferă să-și facă o recoltă acasă, pentru a nu mai fi nevoiți să cumpere de la producătorii locali. Dacă vreți să plantați cartofi în grădina personală, aflați când este bine să faceți acest lucru, pentru a avea o recoltă cât mai bogată. Iată când se plantează cartofii primăvara!
Cartoful este una dintre cele mai consumate legume de către români. Totuși, această legumă necesită o atenție sporită la început, mai ales dacă doriți să o plantați în grădina voastră. Pentru a obține o recoltă cât mai bogată trebuie să știți când să plantați cartofii, dar și cum să aveți grijă de aceștia.
Specialiștii susțin că perioada ideală pentru a planta cartofi în grădină este între 20 martie și începutul lui mai. Când cartofii sunt plantați prea devreme, au tendința de a se îngheța sau de a se strica înainte de a-i culege. De asemenea, dacă sunt plantați prea târziu, pot fi afectați de căldura excesivă, care poate reduce total producția. Ideal ar fi să plantați cartofii la aproximativ două săptămâni de la ultimul îngheț.
Înainte de a planta cartofi, este necesar să pregătiți solul pentru a fi adecvat îngrijiți. Temperatura solului atunci când vă apucați să puneți cartofi în grădină ar trebui să fie de 10 grade Celsius.
Bunicii spuneau că cea mai bună perioadă de-a planta cartofii e atunci când apare floarea de cireș. Înflorirea copacilor arată că e timpul să acționați și să vă apucați de treabă. Trebuie să știți că florile de cireș apar la a 28-a zi după înflorirea alunului și la a 10-a zi după ce înverzește mesteacănul.
Citește și: Cu ce stropeau bunicii grădina în fiecare primăvară
Când se plantează cartofii primăvara? Prima regulă ar fi curățarea adecvată a solului, ceea ce înseamnă îndepărtarea buruienilor și adăugarea de îngrășăminte organică. Acest lucru se face încă din toamnă.
Solul trebuie să fie lutos și nisipos. Cartofii nu trebuie plantați în soluri pietroase, pentru că tuberculul va crește deformat.
Totodată, cartofii trebuie plantați în solul în care au mai fost cultivate înainte ridichi, castraveți, dar și alte legume crucifere. Dacă vor fi plantați pe un teren unde au fost cultivate roșii, vinete sau ardei, producția de cartofi nu va fi una tocmai bogată.
Cel mai bun îngrășământ pentru solul în care vor fi plantați cartofii este humusul sau bălegarul de grajd putrezit, dar nu în stare proaspătă.
După ce ați pregătit solul, cartofii trebuie cultivați la o adâncime de aproximativ 10 cm. Pentru o recoltă cât mai bună, aceștia se pun la o distanță de aproximativ 30 cm între ei. O regulă importantă la plantarea cartofilor este formarea unui mușuroi de pământ în jurul tufei. În acest fel veți ajuta la formarea tuberculului, dar și la strângerea apei de ploaie.
De asemenea, trebuie să vă asigurați că cartofii sunt udați regulat și că solul este menținut în mod corespunzător. Acest lucru va preveni bolile premature ale tuberculilor.
Cultura de cartofi nu necesită o atenție sporită, ci trebuie doar să strângeți buruienile dintre brazde, pentru a evita dăunătorii.
Începând cu luna septembrie sau octombrie, cartofii pot fi recoltați, dar asta depinde foarte mult de tipul de cartof ales și de condițiile climatice.
Citește și: Preparatele românești care sunt apreciate de străini. Cum arată topul mâncărurilor din România