Multă lume folosește foarte rar această legume în preparate, dar are beneficii incredibile. Ce ar trebui să mânânci mai des? Leguma aceasta ajută la formarea sângelui și crește rezistența organismului în fața microbilor.
Cu toate că nu mulți o consumă, sfecla roșie este extrem de benefică. Indiferent de cum o preferi, e nevoie să o consumi regulat. Aceasta rădăcinoasă îți aduce energie și revitalizază organismul. Sfecla roșie e printre puținele legume care după preparare nu-și pierde elementele nutritive la fel cum multe altele o fac. Astfel că o poți consuma coaptă, fiartă, crudă sau în oricare alte moduri îți dorești.
Sfecla roșie conține multă zaharoză, dar totuși are un indice glicemic mic, asta însemând că poate să fie inclusă cu succes în dieta diabeticilor pentru că stabilizează glicemia. De asemenea, până și frunzele sunt extrem de bune și bogate în vitamine precum: A, K, B2 şi B9, dar şi B1, B6, C şi E. Este recomandat să bei zilnic un pahar de suc de sfeclă roșie, în cadrul unei cure de 3 săptămâni, iar simptomele anemiei vor dispărea. Pentru potențarea efectelor, poți face un amestec din suc de sfeclă roșie, suc de morcov, suc de țelină, suc de castravete, zeamă de lămâie și chefir.
Beneficii
Suc de sfeclă roșie, afine și căpșuni
ingrediente:
1 sfecla rosie medie, coapta sau cruda
1 pumn de capsuni
1 pumn de afine
2 mere
cuburi de gheata
Salată de sfeclă roșie cu mere, feta și alune de pădure
Ingrediente:
cateva frunze de salata creata sau rucola
2 sfecle medii, coapte
3 mere
80 g feta
2 linguri de alune de padure tocate
2 linguri de ulei de alune
2 lingurite de otet de zmeura
sare
piper
Supă cremă de sfeclă roșie cu pere și ghimbir
Ingrediente:
1 ceapa, tocata mare
2 linguri de unt
2 catei de usturoi, tocati
2 linguri de ghimbir proaspat, ras
2 sfecle medii, curatate si taiate cuburi
1 cartof, curatat si taiat cuburi
1 para, curatata si taiata in sferturi
4 cani de supa de pui sau de legume
sucul unei lamai
sare
piper
Sos de sfeclă roșie cu iaurt
Ingrediente:
1 sfecla rosie medie, coapta
1 lingurita de chimen
1 iaurt grecesc mic
sare
piper
File de somon marinat la rece cu sfeclă roșie
Ingrediente:
1 kg de file de somon cu piele
45 ml votca
45 ml ulei de masline
100 g zahar brun
100 g sare grunjoasa
1 legatura de marar
1 sfecla rosie, rasa fin
500 ml smantana
2 linguri mustar
100 g verdeturi tocate marunt (patrunjel, ceapa verde, marar)
sare fina
piper