După femeia din Oradea, confirmată cu HMPV, a apărut primul caz și în București. Un copil de 12 ani a fost diagnosticat cu virusul, în urma analizelor. Din primele informații de pare că minorul a fost internat la spitalul „Matei Balș” și a fost diagnosticat inițial cu pneumonie.
Autoritățile sanitare au raportat primul caz de îmbolnăvire cu virusul HMPV în București. Potrivit Antena 3 CNN, este vorba despre un copil de 12 ani, care a fost internat inițial la „Matei Balș” și a primit diagnostic de pneumonie. Minorul a fost externat, iar starea lui este bună în prezent.
În cadrul unei conferințe de presă susținută joi, ministrul Alexandru Rafila a precizat că majoritatea copiilor pot contacta virusul și că simptomele sunt ușoare.
„Majoritatea copiilor se pot îmbolnăvi cel puțin o dată cu acest virus. Oricine îl poate lua. Se răspândește rapid dacă intri în contact cu o persoană infectată. Incubația e de 3-6 zile. Simptomele sunt ușoare. Nu există vaccin. Nu are rost să facem o testare în masă pentru o infecție banală”, a precizat oficialul.
Ministrul Sănătății a mai precizat că virusul nu este unul nou și că în fiecare an apar cazuri. El a făcut apel la calm și a spus că nu există dovezi privind o rată mai mare de transmitere anul acesta.
„Copiii, în general, sunt afectaţi, 10% din totalul virozelor respiratorii care apar la copii sunt produse de metapneumovirus, aşa că nu discutăm de nimic special, discutăm de o viroză banală care, sigur, la fel ca orice viroză, poate să evolueze cu complicaţii în cazul persoanelor care au anumite deficienţe imune sau boli cronice, dar sunt situaţii excepţionale iar diagnosticul acestei boli este un diagnostic clinic”, a punctat Rafila.
„Virusul a fost identificat acum 20 de ani, nu știu de unde isteria asta cu metapneumovirusul (…) Purtarea măștii, o alternativă pentru cei bolnavi pentru a nu răspândi boala. Dar nu mă refer la metapneumovirus, ci mai degrabă la gripă (…) Și în sezoanele anterioare au fost cazuri. 4 în sezonul 2021-2022, 6 în sezonul următor, adică în anul 2022-2023, iar anul trecut an avut 7 cazuri. Nu e vorba despre nicio noutate (…) Nu există nicio evidență de transmisibilitate crescută sau de severitate mai mare a acestui virus în România (…) Sunt zeci de mii de cazuri de metapneumovirus neconfirmate în România”, a mai spus ministrul, în cadrul conferinței de presă.
Și medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit despre virusul respirator, într-o postare pe Facebook.
„Este un virus respirator comun care provoacă infecții ale căilor respiratorii inferioare și superioare. Majoritatea oamenilor nu au auzit niciodată de acest virus, deși a fost identificat la oameni de zeci de ani. Este o boală sezonieră care apare de obicei de la sfârșitul iernii până la începutul primăverii, similar cu virusul respirator sincițial și gripă.
În general provoacă infecții ușoare, autolimitate ce se rezolva în 7 zile. Cei cu grupele de risc (vârstele extreme și la cei care sunt imunocompromiși (pacienți oncologici, medicație imunosupresivă sau cei cu afecțiuni respiratorii preexistente) pot prezența în 5-15% forme clinice severe și complicații. Prevenția este cea mai importantă și include aceleași măsuri valabile pentru orice infecție respiratorie acută.
Provoacă simptome ușoare, asemănătoare răcelii (tuse, febră, congestie nazală și dificultăți de respirație) la adulții și copiii sănătoși (care de obicei se rezolvă de la sine fără tratament sau doar tratament simptomatic în 2 până la 5 zile), dar are potențialul de a provoca și forme clinice severe la grupele de risc”, a transmis specialistul.