Într-un inteviu acordat unui celebru canale de știri Euronews, Laura Codruța Kovesi a vorbit despre corpuție. Procurorul european a firmat că există în aproape toate țările.
În aceste zile Europa își intensifică eforturile de combatere a corupției, procuraturii europene (EPPO) primind noi competențe de investigare, urmărire penală și judecată pentru infracțiuni împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda. Laura Codruta Kovesi a vorbit la Conversația globală a Euronews despre planurile de protejare a fondurilor europene. Eforturile acestor demersuri EPPO sunt îndreptate împotriva criminalilor. În același timp a vorbit și despre modul în care există corupție în toate țările, nu doar în cele din UE.
”Dacă vorbim despre noua propunere de buget, trebuie să ținem cont de câteva reguli simple. Mai mulți bani, mai multă flexibilitate, mai puține reguli. Există un risc mai mare de a comite mai multe infracțiuni de fraudă în aceste fonduri. Parchetul European va face parte din soluție, dar nu singura soluție. Există mai multe instituții din Uniunea Europeană care trebuie să participe la acest efort comun de prevenire și combatere a fraudei cu fonduri financiare „, a declarat Laura Codruța Kovesi pentru Euronews.
Ce ne aduce EPPO când vorbim despre investigarea acestor cazuri? Ei bine, va reduce drastic limitările pe care procurorii le au la nivel național, iar schimbul de informații va fi mai rapid și mai eficient. În plus, vor îmbunătăți procedura de recuperare a daunelor cauzate de încălcare. Dovezile produse de procurori într-un stat membru ar putea fi utilizate în alt stat membru. Deci, toate aceste avantaje vor permite EPPO să devină o instituție care va schimba fundamental modul în care aceste infracțiuni financiare și infracțiunile organizate au fost investigate până acum.
„Dacă vorbim despre corupție, aceasta există în aproape toate țările și nu numai în țările Uniunii Europene. Totuși, dacă vorbim despre amploarea corupției în diferite state, depinde într-adevăr de nivelul de implicare al autorităților locale. Acestea fiind spuse, nu putem confirma că aceste țări sunt foarte corupte sau că altele sunt libere de corupție.”, a continuat Laura Codruța Kovesi.
Laura Codruța Kovesi a mai vorbit de faptul că nu doar în Ungaria și Polonia există corupție. A amintit de Suedia, Danemarca și Irlanda. Dar a promis că va investiga anumite infracțiuni comise în legătură cu aceste state membre. Dacă cetățenii săi sau pe teritoriul acestor state membre au comis acte de corupție.
În plus, Laura Codruța Kovesi a mai spus că va coopera cu autoritățile acestor state aplicând instrumentele de cooperare judiciară disponibile în prezent. Întrebată de junraliștii Euronews ce crede despre atacurile îndreptate împotriva ei, în perioada în care a fost procuror DNA, dar și ulterior, Laura Codruța Kovesi a declarat că:
”Mereu am crezut că aceste atacuri au fost îndreptate nu numai împotriva mea. Și împotriva tuturor procurorilor și a eficienței acestora. Toate sunt un criteriu de evaluare a calității și eficienței muncii pe care o facem. Deci, mă aștept să văd atacuri împotriva instituțiile și procurorii noștri. Dar cred că experiența mea anterioară a fost o pregătire bună pentru ceea ce va urma. Sunt sigur că vom forma o echipă foarte bună împreună cu toți procurorii europeni, nu voi fi singur în această luptă. va avea o întreagă echipă care lucrează în EPPO și sper că activitatea noastră va avea un impact pozitiv. De asemenea, sunt sigur că vor urma astfel de atacuri, dar sunt pregătit și sunt convins că și colegii mei vor fi gata.”