Consiliul UE a numit 14 procurori europeni care vor lucra în subordinea Laurei Codruța Kovesi în cadrul Parchetului European (EPPO). Din partea României, printre procurori desemnați se numără și Cătălin-Laurenţiu Borcoman, conform site-ului instituţiei.
Cei 14 procurori europeni, printre care şi cel român, au fost numiţi pentru un mandat de şase ani, ce poate fi prelungit cu maximum trei ani prin decizie a Consiliului Uniunii Europene. De asemenea, alţi opt procurori au fost numiţi pentru o perioadă de trei ani, pentru că normele tranzitorii aplicabile primului mandat de la înfiinţarea EPPO prevăd că procurorii din o treime din statele membre, selectaţi prin tragere la sorţi, vor deţine un mandat cu această durată, care nu poate fi reînnoit.
Cu mandate de 3 ani au fost numiți procurori din Grecia, Spania, Italia, Cipru, Lituania, Ţările de Jos, Austria şi Portugalia. Împreună cu procurorul-şef european, Laura Codruța Kovesi, procurorii europeni vor supraveghea investigaţiile şi urmăririle penale şi vor constitui Colegiul EPPO.
Procurorii europeni aleși au trebuit să fie membri activi în cadrul parchetelor sau al magistraturii respectivului stat membru, să prezinte toate garanţiile de independenţă şi să deţină calificările necesare pentru numirea, în statele lor membre respective, în funcţii înalte din cadrul parchetelor şi al magistraturilor.
În plus, aceștia trebuiau să aibă o experienţa practică relevantă în ceea ce priveşte sistemele juridice naţionale, investigaţiile financiare, precum și cooperarea judiciară internaţională în materie penală. Juriul de selecţie a întocmit avizele motivate şi clasamentul pentru fiecare dintre candidaţii desemnaţi care au îndeplinit condiţiile. După primirea avizelor, Consiliul a selectat, pentru fiecare țară UE participant, unul dintre candidaţi şi l-a numit în funcţia de procuror european.
Cum va funcționa Parchetul European (EPPO)
Parchetul European este un organism independent al UE. Acesta va investiga, urmăririi penal şi trimite în judecată autorii infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii, cum este corupţia sau frauda transfrontalieră în materie de TVA de peste 10 milioane de euro.
Astfel, EPPO va desfăşura investigaţii, va efectua acte de urmărire penală şi va exercita acţiunea publică în faţa instanţelor competente din țările membre. Laura Codruţa Kovesi a fost numită, în 2019, de către Consiliu şi Parlamentul European prima procuroare-şefă europeană pentru un mandat de şapte ani care nu poate fi reînnoit.
EPPO și-ar putea începe activitatea la sfârșitul acestui ani și are ca parteneri 22 de țări membre ale UE. Acestea sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia și Spania.