Acest tip de desert cu umplutură clasică de brânză și stafide este unul dintre preparatele de Paște care nu lipsește de pe mesele românilor. Este delicios, iar aluatul dulce moale si pufos se combina perfect cu amestecul neted de brânză amestecată cu stafide și cu aromă de esență de vanilie și rom. Desertul poartă denumirea de pască și face parte din sărbătoarea de Paște, fiind făcută de majoritatea gospodinelor, acasă. Dar nu toată lumea știe la ce temperatură se coace pasca pentru a ieși perfectă.
Simbolurile Pascale pentru creștinii ortodocși includ ouăle roșii, simbolizând sângele vărsat de Isus Hristos pentru mântuirea oamenilor, și lumânările, care simbolizează învierea lui Isus Hristos și lumina care a venit în lume prin Învierea Sa.
De asemenea, cozonacul și pasca sunt și ele simboluri ale învierii, prin forma cozonacului care aduce cu coroana de spini, iar pasca care este în general coaptă într-o formă rotundă sau ovală, simbolizând piatra rotundă care a fost mutată de pe mormânt.
Pască este un desert tradițional românesc, obținut prin coacerea unui aluat dulce, umplut cu brânză dulce de vaci, ouă, smântână, stafide și/sau coajă de lămâie. De obicei, este consumată în perioada Paștelui, fiind un element important al tradiției pascale românești. În unele zone ale țării, se mai adaugă și alte ingrediente în umplutura de pască.
Au apărut atât de multe varietăți ale păștii cu umplutură de brânză, pe internet în zilele noastre. Unele dintre ele omit complet partea de aluat, în timp ce altele sunt făcute cu cremă de ciocolată în loc de umplutura originală de brânză dulce și stafide. Trebuie menționat că cea mai mare răspândire de sărbătoare de Paște, o are varianta tradițională a acestui delicios desert.
Vezi și Cum faci pasca fără aluat, rețeta favorită de Paște. Ingredientele care îi schimbă gustul
Există mai multe tipuri de pască în tradiția ortodoxă, care diferă în funcție de regiune și cultura în care sunt preparate. Unele dintre cele mai cunoscute tipuri de pască sunt:
Acestea sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute tipuri de pască în tradiția ortodoxă. În funcție de regiune și cultură, pot exista și alte variații de pască, cu diferite ingrediente și metode de preparare.
Citește și Cât se ține la dospit coca pentru pască, de fapt. Mare atenție la acest detaliu
Temperatura de coacere a pascăi poate varia în funcție de rețeta și de tipul cuptorului, dar de obicei se coace la o temperatura de aproximativ 180-200 de grade Celsius pentru o perioada de 30-45 de minute.
Este important sa urmezi întocmai instrucțiunile din rețeta pe care o folosești și să verifici cu un test de coacere dacă pasca este gata, înainte de a o scoate din cuptor.