28 ian. 2023 | 16:17

Insula care a apărut dintr-o dată. Geologii, uimiţi de ce au găsit acolo: nu mai există nicăieri aşa ceva

Diverse
Insula care a apărut dintr-o dată. Geologii, uimiţi de ce au găsit acolo: nu mai există nicăieri aşa ceva
„Există o cantitate imensă de material care a ieșit din această erupție”

În urmă cu aproape 8 ani, nimeni nu mai credea în minuni, referindu-ne aici la apariția unor insule, și mai mult de-atât, și pline de viață. Dar, vorba acea „nicodată să nu spui niciodată”! Exact așa s-a întâmplat în 2015 când lumea științifică a fost luată prin surprindere de insula care a apărut dintr-o dată, iar geologii, uimiţi de ce au găsit acolo, spuneau că nu mai există nicăieri aşa ceva.

Hunga Tonga, insula care a apărut dintr-o dată în Pacificul de Sud

În urmă cu opt ani, locul despre care citiți acum nu exista. Apoi, brusc, un vulcan subacvatic a erupt în mijlocul Pacificului de Sud, iar când fumul și cenușa s-au risipit, geologii au fost surprinși de insula care a apărut dintr-o dată. A apărut o nouă masă de pământ, o insulă pe care nimeni nu o mai văzuse vreodată.

Așa a apărut pe lume, în ianuarie 2015, insula vulcanică Hunga Tonga-Hunga Ha’apai (Hunga Tonga), cuibărită între două insule polineziene existente și nelocuite, care fac parte din Regatul Tonga.

În ultimii 150 de ani, doar trei insule vulcanice au apărut astfel și au supraviețuit mai mult de câteva luni, cea mai faimoasă dintre ele fiind Surtsey. Această insluă a apărut în largul coastei sudice a Islandei în timpul unei erupții de patru ani care a început în 1963.

Oamenii de știință au studiat Surtsey timp de decenii, dar Hunga Tonga, insula care a apărut dintr-o dată în Pacificul de Sud, și numită informal după vulcanul submarin deasupra căruia se află, se distinge prin faptul că este singurul tip de insulă de acest fel care a apărut în era sateliților moderni, ceea ce ne oferă un mod cu totul nou de a studia modul în care evoluează aceste mase de uscat stâncoase.

Vezi și: NASA, descoperire majoră pe Marte. Imaginile obţinute de sonda InSight arată că planeta are viaţa „internă”

Două insule separate de o întindere de apă albastră

De exemplu, doar pentru distracție, dacă faceți o căutare pentru „Hunga Tonga” în vizualizarea obișnuită a Google Maps, veți vedea o ilustrație învechită a două insule separate de o întindere de apă albastră.

Dar dacă treceți la vizualizarea prin satelit, insula nou-născută este dezvăluită în toată splendoarea ei. Acest tip de perspectivă este ceea ce îi intrigă pe oamenii de știință, care folosesc datele din satelit pentru a afla tot ce pot despre astfel de nou, născuți vulcanici, înainte ca Hunga Tonga să dispară din nou sub valuri din cauza eroziunii.

„Există o cantitate imensă de material care a ieșit din această erupție, posibil mai mare decât cea de la Surtsey. Celălalt lucru interesant este că cele două insule care înconjoară această nouă masă de uscat au un substrat destul de dur, deci se întâmplă ceva care ajută la solidificarea și menținerea la locul lor, din punct de vedere chimic.”, declara geologul Vicki Ferrini de la Universitatea Columbia, care studiază insula împreună cu cercetătorii de la NASA.

Inițial, oamenii de știință au estimat că Hunga Tonga ar putea rezista doar câteva luni înainte de a dispărea, dar cercetătorii cred acum că insula, care se întinde pe aproximativ 200 de hectare și se înalță până la 120 de metri deasupra oceanului, ar putea supraviețui până la 30 de ani.

Vezi și: Viețuitoarea care trăiește doar 300 de secunde ca adult. Ce au descoperit cercetătorii

Hunga Tonga, insula care a apărut dintr-o dată în Pacificul de Sud

Hunga Tonga, insula din Pacificul de Sud

Insula care a apărut dintr-o dată îi ajută pe geologi să înțeleagă ce văd pe Marte

Folosind date din satelit actualizate în timp real, echipa elaborează hărți 3D ale topografiei insulei, studiind liniile de coastă schimbătoare și suprafața de teren care se află deasupra nivelului mării.

„Interesul nostru este să calculăm cât de mult se schimbă peisajul 3D în timp, în special volumul său. Este primul pas pentru a înțelege ratele și procesele de eroziune și pentru a descifra de ce a persistat mai mult timp decât se așteptau majoritatea oamenilor.

Tot ceea ce învățăm despre ceea ce vedem pe Marte se bazează pe experiența interpretării fenomenelor terestre. Credem că au existat erupții pe Marte într-un moment în care existau zone cu apă persistentă la suprafață. Am putea folosi această nouă insulă Tongan și evoluția sa ca o modalitate de a testa dacă vreuna dintre acestea a reprezentat un mediu oceanic sau un mediu lacustru efemer”, declară astăzi, la opt ani, specialiștii geologi.

Înțelegerile obținute nu ne vor spune doar lucruri despre modul în care insulele pop-up așezate în Pacificul de Sud își așteaptă timpul. De asemenea, ar putea să ne informeze despre comportamentul formelor de teren vulcanic care există la o distanță mult, mult mai mare.

Nimeni nu știe sigur cât timp va mai rezista această insulă vulcanică, dar, în mod similar, nimeni nu crede că va fi pentru totdeauna, fiind de așteptat ca stâncile instabile de cenușă solidificată din Honga Tonga să se erodeze complet în anii următori.

Prin urmare, oamenii de știință sunt îndemnați să învețe tot ce pot de pe insula bebelușului înainte ca valurile să o revendice din nou. Descoperirile au fost prezentate la Reuniunea de toamnă 2017 a Uniunii Geofizice Americane din New Orleans.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Viața la bloc. Activitatea banală pentru care poți fi amendat
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Capital.ro
Circulaţia trenurilor în perioada Sărbătorilor de Paşte | Anunţul CFR Călători
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
CALENDARUL livrării PENSIILOR pentru luna MAI. ANUNȚUL ministrului Muncii
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro