Natura și vietățile nu se opresc să îi uimească pe cercetători. Un grup de specialiști a descoperit o viețuitoare care trăiește doar 300 de secunde ca adult. Aceasta trăiește doar 5 minute, nu are gură sau stomac pentru că nu are timp să mănânce. NBC News ne informează cu privire la o fosilă veche care a reușit să trezească imediat interesul multor cercetători. Cum arată vietatea și ce alte detalii au fost dezvăluite despre ea?
NBC News ne informează cu privire la fosila veche de 312 de milioane de ani care a fost descoperită. Ea ar fi cea mai veche dovadă a unei insecte zburătoare.
Mai exact, este vorba despre rusalii, insecta denumită astfel pentru că apare în același timp cu sărbătoarea. Ele pot fi antice ca fosile cu toate că au o viață extrem de scurtă la maturitate.
Insectele adulte trăiesc pe pământ numai 5 minute, conform PBS. Numele său derivă din două cuvinte grecești: ephemeros, adică de „scurtă durată‟, și pteron – „aripi”.
Există 2.500 de specii de rusalii în lume, iar singurul continent unde nu se regăsesc este Antarctica. National Wildlife Federation a adus în prim-plan faptul că ele trăiesc în zona izvoarelor cu apă curată, lucru care le face un bun bioindicator.
Rusaliile își depun ouăle pe suprafața apei, iar apoi ele se scufundă la fundul ei. Puii ies din ou în aproximativ două săptămâni, dacă nu își opresc dezvoltarea din cauza condițiilor nefavorabile.
Nimfele au șase picioare și capacitatea de a respira sub apă. Unele rămân în stadiul incipient chiar și doi ani, iar altele nu depășesc două săptămâni.
Insectele se hrănesc cu alge, plante și organisme în putrefacție, unele dintre ele fiind chiar carnivore. PBS a susținut că stadiul unei adult poate dura chiar mai puțin de 5 minute, dar totuși cei mai rezistenți sunt masculii care trăiesc și două zile la maturitate.
,,După ce-şi leapădă veşmântul de nimfă în apă, ca apoi să-şi ia zborul spre uscat, un mascul preadult vede lumea cu ochi enormi. Acest stadiu de dezvoltare durează doar câteva minute – îndeajuns pentru mascul să găsească malul râului şi să se prindă de o suprafaţă solidă. O dată fixat, masculul năpîrleşte rapid. Adultul iese cu superbe aripi albastre.
Efemeridele şi-au elaborat o strategie de împerechere inteligentă: un val iniţial de preadulţi acoperă luciul apei – o jertfă oferită răpitorilor lacomi. Când aceştia s-au săturat, preadulţii rămaşi năpîrlesc şi pornesc în căutarea femelelor care se ivesc la suprafaţă purtând preţioasele lor ouă”, natgeo.ro.