Ingredientul cu care se curăță imediat petele de sare de pe ghete. Trucul e genial

Ingredientul cu care se curăță imediat petele de sare de pe ghete. Trucul e genial
Petele de sare, un inamic pentru ghetele noastre

Iarna, ghetele și petele de sare sunt o combinație deloc confortabilă. Pe un teren înzăpezit, încălțămintea este foarte predispusă la depunerea unor straturi de sare pe suprafață. Aceasta poate declanșa desaturarea, provocând pete multicolore pe suprafață. Poate provoca fisuri și rupturi.

Petele de sare, un inamic pentru ghetele noastre

Din cauza depunerii de straturi mai de zăpadă, care îngheață în nopțile geroase, în general se folosește sarea pentru a dezgheța suprafețele. Dar, deși dau rezultate, când vine vorba de încălțăminte, sarea poate fi un adevărat inamic.

Dar există modalități de a combate situația și de a crește durata de viață a perechii dde ghete mai mult de un sezon. Nu trebuie să evitați zăpada, ci să luați câteva măsuri pro-active simple.

Cum se pătează ghetele din cauza sării

Nu confundați zăpada ca fiind vinovată de petele apărute pe ghete. Zăpada în sine nu are prea multă sare pentru a vă strica ghetele. Atunci, cum ajung ghetele să aibă pete de sare?

Sarea este împrăștiată, ulterior, de către municipalitate, pentru a curăța zăpada de pe drumuri. Ideea este de a modifica punctul de topire a zăpezii.

În general, apa îngheață la 0 grade Celsius. Dacă se adaugă 10% sare în apă, aceasta are nevoie de o temperatură de -6 grade pentru a îngheța și își păstrează starea lichidă chiar și la 0 grade.

Dacă se adaugă 20% din sare, apa are nevoie de o temperatură de -16 grade pentru a îngheța sub formă de zăpadă. Acesta este motivul pentru care sarea este presărată pe zăpadă, astfel încât să se curețe drumurile.

Pe de altă parte, sarea nu este solubilă în apă. Odată ce zăpada se topește și se transformă în lichid, sarea adăugată rămâne prezentă în apă. Cum pe suprafața înzăpezită, ghetele se scufundă de obicei, astfel se îmbibă cu apa sărată.

Această apă, mai târziu, se evaporă, dar sarea rămâne acolo și se depune pe suprafața cizmelor. Această depunere de sare este foarte încăpățânată și greu de îndepărtat de pe cizme.

Dacă încerci să o îndepărtezi aspru cu o perie sau așa ceva, aceasta va invita la zgârieturi, fisuri sau rupturi și va strica perechea. Așadar, nu încercați să scăpați de petele de sare de pe cizmele din piele, în schimb, urmați cele mai simple practici, explicate în acest articol.

Cum îți strică sarea încălțămintea de iarnă

Sarea este acidă prin natura sa și este foarte dură cu pielea. De îndată ce observați pete de sare pe cizme, acționați cât mai repede pentru a le curăța înainte ca aceasta să provoace daune permanente.

Atâta timp cât apa sărată este înmuiată, natura acidă a sării este diluată și nu face prea mult rău. Dar, odată ce apa se evaporă și doar sarea se depune la suprafață, aceasta acționează ca un acid puternic.

Reacția chimică slăbește fibrele de piele și îi estompează culoarea, sugând toată strălucirea și farmecul cizmelor. Aceasta scurtează drastic durata de viață a perechii de încălțăminte.

Cum scăpăm de petele de sare de pe încălțămintea de iarnă

Iată ce trebuie să faci în cazul în care ai pete de sare pe încălțăminte. În primul rând, nu le frecați cu o perie și nici nu le clătiți sau spălați cu apă plată. Aceasta nu va face decât să strice și mai mult pielea și, uneori, să o rupă în bucăți.

Chiar dacă este vorba de o pereche din piele sau de cea din piele de căprioară, înainte de a le curăța, îndepărtați excesul de murdărie, noroi sau sare măruntă cu o cârpă curată și uscată. Folosiți o bucată de cârpă uscată.

Folosți oțet la îndepărtarea petelor de sare

Nimic nu poate fi la fel de ușor, dar eficient ca un amestec de oțet alb și apă. Oțetul este disponibil în fiecare casă sau poate fi cumpărat cu ușurință de la un magazin din apropiere. În plus, nu este un produs scump.

 • Luați trei părți de apă și o parte de oțet și amestecați-le.
 • Luați două bucăți de țesături de bumbac.
 • Scufundați o bucată de țesătură în amestec și frecați-o încet pe suprafață, dar cu o mișcare circulară.
 • Odată ce petele au dispărut, luați o altă bucată de țesătură și continuați să lustruiți suprafața de piele până când se usucă.

 

Chiar dacă sarea se depune pe o anumită zonă a cizmei totuși nu vă limitați doar la acest domeniu în timp ce curățați petele. Apa este îmbibată de întreaga cizmă, așa că resturile de sare rezidă pe toată suprafața. S-ar putea ca acestea să fie mai puțin vizibile, dar ele se află totuși pe întreaga suprafață. Așadar, curățați întreaga cizmă pentru a fi în siguranță.

Folosți săpunul, face minuni

Dacă este vorba de cizme din piele, există o metodă mai bună pentru a combate petele de sare, săpunul de șa.

Contrar credinței comune, deși varianta tradițională obișnuia să fie aspră pentru piele, dar săpunul de șa modern nu este deloc dăunător, pentru perechea ta. Luați un pachet de săpun de șa fabricat de un brand reputat și va funcționa bine:

 • Luați o bucată de cârpă îmbibată cu apă. Nu uitați, trebuie să fie doar înmuiată, nu îmbibată. Stoarceți bucata de cârpă pentru a elimina apa în plus.
 • Frecați bucata de cârpă umezită pe săpunul de șa și apoi pe cizmele de piele. Continuați să frecați și se va produce puțină spumă.
 • Odată ce perechea este acoperită în întregime de spumă, lăsați-o așa cum este, timp de câteva minute și lăsați-o să-și facă treaba.
 • Îndepărtați spuma cu o bucată de cârpă umezită. Nu va dura mult și va aduce o nouă viață perechii dumneavoastră.
 • După ce ați curățat toate petele sărate, nu greșiți spălând spuma cu apă. Luați o altă bucată de cârpă umezită și curățați suprafața.

 

Apă cu lămâie scoate petele de sare

În cazul în care, nu puteți aranja oțet sau săpun de șale, există un ingredient alternativ de casă, lămâia. Acidul citric nu face casă bună cu sarea și acționează împotriva acesteia, îndepărtând-o astfel de pe cizme:

 • Stoarceți o lămâie tăiată pe jumătate într-un bol.
 • Nu uitați, nu folosiți sucul pe piele, ci partea stoarsă.
 • Scufundați lămâia stoarsă în apă, astfel încât să îi reduceți intensitatea și să îi creșteți lichiditatea.
 • Curățați suprafața, cu mișcări circulare, cu lămâia stoarsă și aceasta va îndepărta rapid petele de sare. Funcționează în mod miraculos.
 • Curățați perechea cu o cârpă uscată și continuați să lustruiți pentru câteva minute suplimentare.

 

Bicarbonat de sodiu te scapă de petele de sare

Ca o alternativă, bicarbonatul de sodiu poate ajuta la eliminarea petelor de sare de pe cizme. Trebuie doar să adăugați o linguriță de bicarbonat de sodiu într-un bol cu apă. Înmuiați o bucată de cârpă în acest amestec și curățați petele. Este posibil să dureze ceva mai mult timp pentru a curăța complet suprafața, dar funcționează bine.

Ce trebuie să facem după curțarea încălțămintei

Am curățat sărurile de pete de pe cizmele din piele. Dar asta nu este tot. Trebuie să luăm câteva măsuri suplimentare pentru a reda farmecul perechii preferate.

Fără îndoială, sarea este acidă și dăunează pielii, însă metodele de curățare pentru a îndepărta aceste pete sunt, de asemenea, acide, dar cu o intensitate mai mică.

Natura lor acidă delicată reacționează cu sarea și o smulge din cizme. În lupta dintre sare și remediile de curățare, pielea este vătămată, dar nu definitiv. Trebuie doar să urmați câțiva pași suplimentari pentru a recupera pierderea și a îngriji perechea în continuare.

Dacă folosiți săpun de șa modern, acești pași de condiționare nu sunt obligatorii, deoarece aceste săpunuri de șa curăță și hrănesc pielea în același timp. Dar dacă folosiți orice altă metodă de curățare, trebuie să urmați alți pași, cum ar fi sî vă pregătiți ghetele pentru a fi purtate.

Perechea de ghete este curată, dar nu este încă complet uscată. Nu o purtați imediat. În schimb, lustruiți-o cu o perie pentru a îndepărta excesul de umiditate și apoi lăsați-o să stea la o temperatură normală, astfel încât să se usuce în mod natural.

Nu folosiți nicio opțiune de încălzire artificială, cum ar fi o suflantă, un șemineu sau o flacără pentru a accelera procesul de uscare.

Puteți folosi un polizor și un balsam. Odată ce cizmele sunt complet uscate, folosiți un polish adecvat și lustruiți-le pentru încă puțin timp. Odată ce finisajul este bine aplicat, nu uitați să folosiți un balsam pentru piele, deoarece acesta hrănește fibrele fine ale pielii.

Cum prevenim apariția petelor de sare pe viitor

Este mai bine ca ghetele să nu prindă deloc pete de sare. Din păcate, nu putem face prea multe pentru a evita ca pantofii să le prindă. Dar, pe scurt, știm că apa este cea care este responsabilă pentru a conduce sarea în cizme.

Așa că este întotdeauna o decizie înțeleaptă dacă  cumpărăm, de preferință, o pereche care este rezistentă la apă. În cazul în care, perechea nu este rezistentă la apă; putem folosi ceară de albine pentru a le face astfel.

Pur și simplu frecați ceara pe cizme. Dați-i o căldură ușoară, astfel încât să se infiltreze în porii pielii și lăsați-o să se răcească în mod natural.

Concluzie

Ești echipat cu toate informațiile necesare despre cum să scoți petele de sare de pe cizme. Nu numai atât, dar ar fi bine să știți și cum să le evitați. Acestea sunt măsuri destul de ușoare care pot păstra rezistența și farmecul încălțămintei tale pentru o perioadă mai lungă de timp.

Trebuie să vă mai spunem că este necesar să acționați rapid, deoarece sarea începe să dăuneze imediat suprafeței. Cu cât aceasta stă mai mult timp pe cizme, cu atât mai multe eforturi trebuie să faceți pentru a curăța perechea de ghete. Uneori, toate eforturile sunt în zadar dacă este prea târziu.