03 aug. 2023 | 15:01

Ingredientele pentru cea mai bună zacuscă de vinete. Rețeta lui Radu Anton Roman

Sfaturi Culinare
Ingredientele pentru cea mai bună zacuscă de vinete. Rețeta lui Radu Anton Roman

Pe lângă peisajele de vis, România se poate mândri și cu preparate de-a dreptul delicioase. Printre ele se numără și zacusca. Acest preparat este nelipsit din casa fiecărei gospodine. Multe gospodine se întreabă cum pot realiza cea mai gustoasă zacuscă de vinete. Iată care este secretul!

Rețeta secretă de zacuscă de vinete

Zacusca este fără îndoială una dintre cele mai îndrăgite preparate de către români. Pe lângă gustul bun, zacusa oferă și un aport important de vitamine. Unele persoane întâmpină dicultăți în realizarea acestui preparat. Rețeta este testată și recomandată de marele maestru bucătar Radu Anton Roman.

Pentru prepararea acesteia, vei avea nevoie de:

  • 3 kg vinete
  • 3 kg gogoșari roșii
  • 3 kg roșii
  • 2 kg ceapă
  • 750 ml untdelemn
  • 1 căpățână usturoi (opțional)
  • 2 ardei iuți (opțional)
  • piper
  • boia sare (cam 1-2 linguri la 3 litri zacuscă)

Te-ar putea interesa și: Tocană de legume pentru iarnă, rețetă dietetică. Ingredientul secret care o face delicioasă

Mod de preparare

Primul pas constă în coacerea vinetelor pe plită sau în cuptor. După ce sunt gata, acestea se curăță de coajă și se pun la scurs timp de două-trei ore. Ulterior, gogoșarii, ardeii și ceapa se spală, se curăță, apoi se toacă și se pun la călit în ulei încins.

Când vinetele sunt scurse bine se pun într-un bol. În același bol se pun și restul legumelor, precum cele gogoșarii, ardeii și ceapa. În pararel, roșiile se se curăță de nodul verde și tare, se toacă mărunt și se pun peste celelate legume.

Te-ar putea interesa și: Preparatele românești care sunt apreciate de străini. Cum arată topul mâncărurilor din România

Compoziția obținută se lasă la fiert timp de o oră, în vasul acoperit, pe foc mic. E indicat să amestecați destul de des în compoziție pentru a nu se lipi. Când zacusca este gata, puneți usturoiul și condimentele.

Cât timp zacusca stă la răcit, puteți spăla borcanele. E necesar ca acestea să fie sterilizate. După ce borcanele sunt curățate, puteți turna compoziția. Se lasă la păstrat.

Trucul pentru cea mai delicioasă zacuscă

Există anumite trucuri prin care îi putem da un gust aparte acestui preparat. Buncii obișnuiau să pună pe fundul vasului trei pietre Acestea trebuie să fie spălate și dezinfectate înainte de a fi introduse în mâncare. Cu siguranță metoda pare una ciudată pentru unii, dar te va ajuta să nu mai stai cu grijă. Mai exact, pietrele împiedică zacusca să se lipească de fundul oalei.

Te-ar putea interesa și: De ce iese zacusca mult prea uleioasă. Greșeala pe care o fac gospodinele atunci când o prepară

Parteneri