03 feb. 2023 | 11:41

Guvernul american, investiție uriașă în România. Firma din țară care primește finanțare, este fără precedent

Economic
Guvernul american, investiție uriașă în România. Firma din țară care primește finanțare, este fără precedent
Investițiile din România prin Fondul de modernizare

Conform unui raport de la finalul lunii octombrie 2022, România semna primele contracte de finanțare din Fondul de modernizare, în special pentru dezvoltarea infrastructurii energetice a țării. Cel care primește această investiție, operatorul sistemului de transport al energiei electrice, beneficiază astfel de peste 420 de milioane de euro. În același timp, noile informații vorbesc de o finanțare fără precedent venită de la guvernul american, fiind o investiție uriașă în România, care se ridică la aproximativ 2,7 milioane de dolari, beneficiar fiind aceeași companie de stat.

Investițiile din România prin Fondul de modernizare

Anul 2022, deși un an greu din punct de vedere economic și social, a radus investiții importante în Româna, mai ales în sectorul energetic. Investițiile atrase, prin Fondul de modernizare, sunt preponderent targetate către principalul operatr al sistemului de transport energetic, Transelectrica, ia investiția de peste 420 de milioane de euro garantează dezvoltarea aestui segment, în contextul actual al măsurilor restrictive impuse de către Occident Rusiei, principalul furnizor către Europa.

În octombrie anul trecut, așa cum spunea, se parafa contractul prin care Transelectrica, va beneficia de peste 420 de milioane de euro, iar prin această finanțare, în valoare de peste 13 miliarde de euro, compania de stat va transforma substanțial infrastructura energetică a României, „un factor decisiv pentru obținerea independenței energetice„, a declarat premierul Nicolae Ciucă la ceremonia de semnare.

Președintele Directoratului Transelectrica, Gabriel Andronache, a subliniat importanța acestei etape importante pentru companie, care reprezintă un semn clar al rolului pe care îl joacă în peisajul energetic românesc.

Conform acestuia, cele nouă proiecte care au obținut finanțări includ construcția sau modernizarea diferitelor linii și stații electrice pentru a creșete securitatea rețelei și pentru a permite instalarea mai multor proiecte de energie regenerabilă.

Din banii care vor veni către companie, mai spune gabriel Andronache, 10 milioane de euro vor fi folosite pentru instalarea de rețele inteligente care să conecteze centrala nucleară de la Cernavodă cu capacitățile instalate de energie regenerabilă din Dobrogea, iar alți bani din aceleșai investiții, peste 18 milioane de euro vor fi dedicate implementării digitalizării întregului sistem de electricitate din România.

Vezi și: ‘Rusia a încercat să atace cibernetic ministere ale României’. Ce a mai anunțat azi un general SRI

Transelectrica primește finanțare de la guvernul american. Este o investiție uriașă în România

Odată cu semnarea contractelor de finanțare prin Fondul de modernizare, capitalul investițional al companiei a crescut, ceea ce poate face ca dezvoltările anunțate să fie demarate într-un timp record.

Dar, iată că cei de la Transelectrica mai beneficiază de o nouă investiție, de paproximativ 2,7 milioane de dolari din partea guvernului american. Analiștii din piață au căzut de acord că este, într-adevăr, o investiție uriașă în România, ținând cont de ținta acestor investiții, și anume un centrul operațional de securitate pe care Transelectrica îl va construi în regim propriu.

„Apreciem susţinerea activă a partenerilor americani în demersurile noastre de consolidare a securităţii cibernetice, o componentă fundamentală a tranziţiei energetice. Avem convingerea că rezultatele colaborării vor aduce un plus considerabil de valoare, atât la nivel de expertiză, cât mai ales la nivel de procese şi eforturi de răspuns la riscurile cibernetice în domeniul energiei.

Securitatea cibernetică a sistemului naţional de transport al energiei electrice reprezintă una dintre cele mai importante priorităţi ale Transelectrica. Într-un context al evoluţiei ameninţărilor cibernetice este indispensabilă eficientizarea întregului proces de prevenire şi apărare împotriva potenţialelor pericole şi atacuri cibernetice, prin dezvoltarea unor noi instrumente de securitate şi resurse specializate.”, declara președintele Directoratului Transelectrica, Gabriel Andronache, la semnarea acordului.

Banii vor ajunge la Transelectrica, după ce la nivel oficial s-a semnat Acordul de Grant cu guvernul american, reprezentat de Agenția Statelor Unite pentru Comerț și Dezvoltare. Parteneriatul a fost făcut prin intermedierea a două companii americane, conform Economica.net, și anume Pythia și Fortinet, aceasta din urmă fiind, de fapt, un furnizor important de licenţe şi produse software de securitate.

Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Ilie Năstase a văzut "bijuteria" de 2,7 milioane € a lui Ion Țiriac și a făcut gluma zilei
Digisport.ro
Istoria neștiută a Gării de Nord din București. De ce a vrut Ceaușescu să o dărâme
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Capital.ro
Ce se ascunde în plicurile de ceai: Descoperirile surprinzătoare ale oamenilor de știință
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
CÂND se dau PENSIILE de PAȘTE. ANUNȚ de la POȘTĂ pentru trei milioane de PENSIONARI
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro