Conform unui raport de la finalul lunii octombrie 2022, România semna primele contracte de finanțare din Fondul de modernizare, în special pentru dezvoltarea infrastructurii energetice a țării. Cel care primește această investiție, operatorul sistemului de transport al energiei electrice, beneficiază astfel de peste 420 de milioane de euro. În același timp, noile informații vorbesc de o finanțare fără precedent venită de la guvernul american, fiind o investiție uriașă în România, care se ridică la aproximativ 2,7 milioane de dolari, beneficiar fiind aceeași companie de stat.
Anul 2022, deși un an greu din punct de vedere economic și social, a radus investiții importante în Româna, mai ales în sectorul energetic. Investițiile atrase, prin Fondul de modernizare, sunt preponderent targetate către principalul operatr al sistemului de transport energetic, Transelectrica, ia investiția de peste 420 de milioane de euro garantează dezvoltarea aestui segment, în contextul actual al măsurilor restrictive impuse de către Occident Rusiei, principalul furnizor către Europa.
În octombrie anul trecut, așa cum spunea, se parafa contractul prin care Transelectrica, va beneficia de peste 420 de milioane de euro, iar prin această finanțare, în valoare de peste 13 miliarde de euro, compania de stat va transforma substanțial infrastructura energetică a României, „un factor decisiv pentru obținerea independenței energetice„, a declarat premierul Nicolae Ciucă la ceremonia de semnare.
Președintele Directoratului Transelectrica, Gabriel Andronache, a subliniat importanța acestei etape importante pentru companie, care reprezintă un semn clar al rolului pe care îl joacă în peisajul energetic românesc.
Conform acestuia, cele nouă proiecte care au obținut finanțări includ construcția sau modernizarea diferitelor linii și stații electrice pentru a creșete securitatea rețelei și pentru a permite instalarea mai multor proiecte de energie regenerabilă.
Din banii care vor veni către companie, mai spune gabriel Andronache, 10 milioane de euro vor fi folosite pentru instalarea de rețele inteligente care să conecteze centrala nucleară de la Cernavodă cu capacitățile instalate de energie regenerabilă din Dobrogea, iar alți bani din aceleșai investiții, peste 18 milioane de euro vor fi dedicate implementării digitalizării întregului sistem de electricitate din România.
Vezi și: ‘Rusia a încercat să atace cibernetic ministere ale României’. Ce a mai anunțat azi un general SRI
Odată cu semnarea contractelor de finanțare prin Fondul de modernizare, capitalul investițional al companiei a crescut, ceea ce poate face ca dezvoltările anunțate să fie demarate într-un timp record.
Dar, iată că cei de la Transelectrica mai beneficiază de o nouă investiție, de paproximativ 2,7 milioane de dolari din partea guvernului american. Analiștii din piață au căzut de acord că este, într-adevăr, o investiție uriașă în România, ținând cont de ținta acestor investiții, și anume un centrul operațional de securitate pe care Transelectrica îl va construi în regim propriu.
„Apreciem susţinerea activă a partenerilor americani în demersurile noastre de consolidare a securităţii cibernetice, o componentă fundamentală a tranziţiei energetice. Avem convingerea că rezultatele colaborării vor aduce un plus considerabil de valoare, atât la nivel de expertiză, cât mai ales la nivel de procese şi eforturi de răspuns la riscurile cibernetice în domeniul energiei.
Securitatea cibernetică a sistemului naţional de transport al energiei electrice reprezintă una dintre cele mai importante priorităţi ale Transelectrica. Într-un context al evoluţiei ameninţărilor cibernetice este indispensabilă eficientizarea întregului proces de prevenire şi apărare împotriva potenţialelor pericole şi atacuri cibernetice, prin dezvoltarea unor noi instrumente de securitate şi resurse specializate.”, declara președintele Directoratului Transelectrica, Gabriel Andronache, la semnarea acordului.
Banii vor ajunge la Transelectrica, după ce la nivel oficial s-a semnat Acordul de Grant cu guvernul american, reprezentat de Agenția Statelor Unite pentru Comerț și Dezvoltare. Parteneriatul a fost făcut prin intermedierea a două companii americane, conform Economica.net, și anume Pythia și Fortinet, aceasta din urmă fiind, de fapt, un furnizor important de licenţe şi produse software de securitate.