Inovație în România! SUA dă 14 milioane de euro pentru țara noastră: ce apare în premieră

Inovație în România! SUA dă 14 milioane de euro pentru țara noastră: ce apare în premieră
Ajutor pentru România: 14 milioane de euro din partea Statelor Unite ale Americii

SUA oferă nu mai puțin de 14 milioane de euro pentru România. Guvernul Statelor Unite împreună cu firma americană NuScale Power vor finanța unele studii de proiectare în țara noastră. Anunțul a fost făcut de Casa Albă cu ocazia summitului G7. Klaus Iohannis a subliniat ulterior că asigurarea securității energetice este un obiectiv bun comun al Parteneriatului Strategic bilateral. Iată ce apare în premieră în România!

 14 milioane de euro de al SUA pentru România: ce apare în premieră în țara noastră

Guvernul Statelor Unite împreună cu firma americană NuScale Power vor finanța cu 14 milioane de dolari studiile de proiectare pentru instalarea în România a unor reactoare modulare mici.

Mai exact, este vorba despre câteva centrale de tip SMR, primele de acest gen din Europa. Anunțul oficial a fost făcut de Casa Albă cu ocazia summitului G7.

Vestea a ajuns rapid și la urechile președintelui. Klaus Iohannis a subliniat că asigurarea securității energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic bilateral.

Președintele Joe Biden a venit la summitul G7 cu câteva obiective. Printre acestea s-a aflat lansarea unui parteneriat cu țările în curs de dezvoltare în domeniul investițiilor în infrastructură, arată un comunicat al Casei Albe.

Oficiali de la reședința oficială din SUA au mai precizat că investiția este menită să deblocheze mai multe miliarde de dolari și să pună în valoare ingeniozitatea SUA în sectorul nuclear avansat.

De asemenea, în modul acesta se dorește și să accelereze tranziția către o energie curată, să creeze mii de locuri de muncă și să consolideze securitatea energetică europeană. Toate acestea vor fi îndeplinite prin respectarea standardelor cele mai înalte de siguranță, securitate și neproliferare nucleară.

,,14 milioane de dolari pentru susținerea studiului de proiectare în vederea implementării de către România a unei centrale”

„Guvernul Statelor Unite împreună cu firma americană NuScale Power LLC vor oferi 14 milioane de dolari pentru susținerea studiului de proiectare în vederea implementării de către România a unei centrale de tip SMR (Small Modular Reactor), prima de acest fel.

Grație eforturilor guvernului SUA, beneficiind de susținere din partea Departamentului Comerțului și de asistență tehnică din partea statului și al USTDA, această investiție este menită să deblocheze mai multe miliarde de dolari și să pună în valoare ingeniozitatea SUA în sectorul nuclear avansat, să accelereze tranziția către o energie curată, să creeze mii de locuri de muncă și să consolideze securitatea energetică europeană, respectând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță, securitate și neproliferare nucleară”, arată Casa Albă.