Guvernele din Uniunea Europeană, decizie unanimă despre gazul rusesc. Amintim că Vladimir Putin a anunțat că a semnat un decret prin care obligă țările care cumpără gaz rusesc să îl plătească în ruble, începând de azi, 1 aprilie, iar dacă plata nu se va face în această monedă, atunci contractele vor fi reziliate. Ce se întâmplă cu plata în ruble.
Însă de la Bruxelles a răzbătut, pe surse, că țările care compun UE nu vor să cedeze șantajului la care se pretează Rusia. Guvernele europene sunt unite pentru a respinge ceea ce numesc a fi un șantaj al lui Vladimir Putin, care cere ca livrările de gaze să fie plătite în ruble, și iau în considerare care sunt adevăratele intenții ale Kremlinului legat de asta.
Astfel de mesaje au reieșit azi de la Bruxelles din surse apropiate cazului, ce scot în evidență un climat de incertitudine și nedumerire în ce privește decretul rus.
În dimineața aceasta, ambasadorii UE s-au întâlnit ca să discute situația și, aparent, un indiciu clar a reieșit din întâlnire de la toți cei 27, și anume, că înțelegerile contractuale trebuie respectate în monedele prevăzute, adică euro sau dolari.
Președintele Rusiei anunțase că a semnat un decret prin care obligă țările care cumpără gaz rusesc să îl plătească în ruble, începând cu data de 1 aprilie. În cazul în care plata nu se va face în această monedă, atunci contractele vor fi reziliate.
„Pentru a putea cumpăra gaze naturale rusești, atunci clienții străini vor trebui să deschidă un cont în ruble la bănci rusești și să facă plățile din aceste conturi, începând de mâine”, a spus dictatorul rus într-un discurs televizat.
„Dacă plățile nu vor fi făcute în acest fel, atunci noi vom considera aceasta o incapacitate de plată din partea clienților, cu toate consecințele de rigoare. Nimeni nu ne dă nouă nimic pe gratis și nici noi nu avem de gând să facem acte de caritate – prin urmare acele contracte vor fi reziliate”, a spus Putin.
Decizia lui Vladimir Putin de a obliga clienții străini să plătească în ruble este menită să permită Rusiei să ocolească sancțiunile occidentale, impuse după ce Rusia a invadat Ucraina, în data de 24 februarie.
Anterior, țările occidentale au respins această decizie, susținând că cererea că plățile să fie făcute în ruble înseamnă încălcări ale contractele existente, ce prevăd plăți în euro și dolari.