28 feb. 2022 | 23:11

Gigantul care părăsește proiectul de 3 miliarde de dolari. Nimeni nu vrea să mai facă afaceri cu Rusia

News
Gigantul care părăsește proiectul de 3 miliarde de dolari. Nimeni nu vrea să mai facă afaceri cu Rusia
Gigantul care părăsește proiectul de 3 miliarde de dolari.

Care este gigantul care părăsește proiectul de 3 miliarde de dolari. Totul se întâmplă pe fondul invaziei Rusiei asupra Ucrainei, invazie aflată acum în a cincea zi. Rusia suportă mult mai multe sancțiuni din partea statelor europene, dar nu numai. De data aceasta, o companie din Marea Britanie a decis să părăsească proiectele energetice  în valoare de 3 miliarde de dolari avute cu companii rusești.

Gigantul care părăsește proiectul de 3 miliarde de dolari

Gigantul care părăsește proiectul de 3 miliarde de dolari este Shell. Compania își încheie toate afacerile cu companiile rusești, iar directorul executiv Ben van Beurden a condamnat invadarea Ucrainei drept „un act fără sens de agresiune militară”.

Astfel, Shell își va vinde participațiile în asocierile în comun cu Gazprom, compania energetică majoritară de stat a Rusiei, dar și un pachet de 27,5% într-o centrală majoră de gaze naturale lichefiate.

Decizia a venit după ce BP a decis să-și descarce cota de la o firmă petrolieră de stat, și anume Rosneft.

Totodată, Shell intenționează să își înceteze implicarea în gazoductul Nord Stream 2 din Rusia către Germania, pe care a ajutat-o ​​să o finanțeze împreună cu o colecție de alte companii. Germania a oprit deja acest proiect.

Compania a anunțat că va avea un impact asupra bilanțului său, mai ales că parteneriatele sale sale cu Gazprom sunt evaluate la aproximativ 3 miliarde de dolari (2,3 miliarde de lire sterline).

„Decizia noastră de a părăsi este una pe care o luăm cu convingere. Nu putem – și nu vom rămâne –”, a spus van Beurden.

A cincea zi de război în Ucraina

Ucraina este în a cincea zi de invazie din partea Rusiei. Azi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că a semnat o cerere oficială de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană. Președintele Ucrainei a cerut Uniunii Europene să permită aderarea imediată a Ucrainei printr-o procedură specială.

Însă această procedură nu există ca atare, iar integrarea în UE reprezintă un proces de durată pentru ca legislaţia ţării candidate să fie armonizată cu cea europeană.

Cu toate acestea, președinții a 8 state UE cer acordarea imediată a statutului de țară candidată Ucrainei.

„Noi, preşedinţii statelor membre UE: Republica Bulgaria, Republica Cehă, Republica Estonia, Republica Letonia, Republica Lituania, Republica Polonia, Republica Slovacă şi Republica Slovenia credem cu tărie că Ucraina merită să primească imediat o perspectivă de aderare la UE”, se arată într-o scrisoare.

Tot astăzi au avut loc și negocieri între Rusia și Ucraina, însă prima rundă negocieri, care a durat șase ore, s-a încheiat fără rezultate concrete.

Parteneri