Finlanda a luat o decizie istorică în războiul Rusia – Ucraina. Țară nealiniată, însă membră a Uniunii Europene, Finlanda a anunțat că a decis să trimită arme și muniție vecinilor noștri ucraineni, ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia. Anunțul a fost făcut de şefa guvernului de la Helsinki, Sanna Marin, într-o conferinţă de presă.
Finlanda a luat decizia de a trimite arme şi muniţie Ucrainei.
„Finlanda va furniza asistenţă militară Ucrainei. Este o decizie istorică pentru Finlanda”, a anunțat şefa guvernului de la Helsinki, Sanna Marin, într-o conferinţă de presă.
Ministrul apărării, Antti Kaikkonen, a anunțat că transportul va include 2.500 puşti de asalt, 150.000 gloanţe, 1.500 lansatoare de rachete şi 70.000 pachete de alimente.
Conform unui sondaj comandat de postul public YLE, pentru prima dată, peste jumătate dintre finlandezi sunt în favoarea aderării ţării lor la NATO.
Mai exact, dintre cei 1.382 respondenţi, 53% au spus că Finlanda ar trebui să se alăture NATO, 28% s-au declarat împotrivă, iar 19% au fost indecişi. De precizat este că sondajul are o marjă de eroare de +/-2,5 puncte procentuale şi a fost lansat la 23 februarie, chiar cu o zi înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, a precizat sursa.
În urmă cu doi ani, doar 20% dintre respondenţi erau în favoarea intrării în NATO, potrivit unui sondaj comandat de cotidianul Helsingin Sanomat, dar acest procent crescuse la 43% în urmă cu mai puţin de două săptămâni. Aceste rezultate indică deci o schimbare rapidă în atitudine a finlandezilor.
Sunt cinci zile de la începerea invaziei rusești în Ucraina, iar dimineața a început cu noi bombardamente asupra principalelor orașe ucrainene, Kiev și Harkov. Bombardamentele din partea Rusiei au continuat și pe tot parcursul negocierilor, care au avut loc azi, pe parcursul a șase ore, între o delegație rusă și una ucraineană, negocieri la care a luat parte și ministrul Apărării din Ucraina, în Belarus.
Însă prima rundă de negocieri între Ucraina și Rusia s-a încheiat fără rezultate concrete. Rușii au întâmpinat însă probleme și de ordin economic. Rubla rusească, moneda națională a rușilor, se prăbușește. Ea a scăzut cu 30% după ce Occidentul a anunțat noile sancțiuni. În ce privește bilanțul pierderilor suferite de către armata rusă, forțele ucrainene au anunțat că este vorba despre peste 5.000 de morți.
Azi, președintele României, Klaus Iohannis, a participat, la invitația Președintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, la o nouă rundă de consultări cu lideri globali aliați și ai instituțiilor multilaterale, pe fondul atacului Rusiei asupra Ucrainei.