Germania este pregătită să achiziționeze doze din vaccinul Sputnik V, produs de Rusia. Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a declarat că își dorește semnarea unui contract între Rusia și Germania pentru ca țara lui să beneficieze de doze din serul rusesc, în contextul în care Uniunea Europeană „nu face nimic” pentru a achiziționa astfel de doze.
El a declarat că își dorește încheierea unui contract cât mai rapid, subliniind faptul că Germania colaborează cu Rusia pe teme legate de vaccinul Sputnik V.
„Pot să mă gândesc la situaţia în care încheiem contracte – şi o facem rapid”, a declarat Jens Spahn, în cadrul unei conferințe de presă.
Agenția Europeană a Medicamentului a avertizat că nu deține suficiente date despre testarea vaccinului Sputnik pe oameni. Din acest motiv, conducătorii europeni se tem să încheie astfel de contracte. Doar câteva țări au ales să își suplimenteze dozele de vaccinuri cu serul produs de Rusia, iar asta pentru că Pfizer și Moderna nu își pot respecta obligațiile contractuale cu UE, din cauza limitării de producție.
Ungaria, Cehia și Slovacia se află printre țările europene care au cumpărate doze de vaccin din Rusia.
Pentru că există o temere cu privire la efectele adverse ale vaccinului Sputnik V, multe țări europene sunt reticente cu privire la administrarea acestor doze în faza a III-a de vaccinare a populației.
Jens Spahn a precizat că una dintre condițiile contractului ar fi ca Germania să cunoască mai multe detalii despre cantitatea de doze pe care o poate primi.
„Sunt foarte mult în favoarea ideii de a o face la nivel naţional, dacă Uniunea Europeană nu face nimic”, a mai afirmat Jens Spahn.
Cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat că vaccinurile nu ar trebui să fie implicate în lupte geopolitice. El a declarat că vrea să aștepte aprobarea Agenției Europene a Medicamentului, înainte de a achiziționa doze care să fie administrate populației din Austria.
De asemenea, șefa Consiliului de administrație al Agenției Europene a Medicamentului, a sfătuit țările europene să nu autorizeze vaccinul rusesc, explicând că nu există suficiente date în privința celor care au primit acest ser.
„Se poate compara puţin cu ruleta rusească. Avem nevoie de documente pe care să le putem examina. În prezent, nu avem date despre efecte secundare la persoanele care au fost vaccinate”, a declarat Christa Virtumer-Hoche.
Cu toate că Agenția a autorizat până în prezent folosirea a patru vaccinuri anti COVID-19: Pfizer, AstraZeneza, Moderna și Johnson & Johnson, Ungaria folosește și vaccinul Sputnik V.