Facturile pentru curentul electric vor crește din nou. Ordonanța de urgență se modifică

Facturile pentru curentul electric vor crește din nou. Ordonanța de urgență se modifică
Facturile de curent electric se scumpesc din nou?

Facturile pentru curentul electric vor crește din nou. Ordonanța de urgență se modifică, conform liderilor coaliției de guvernare, însă, acum nu se știe nimic concret. Toate detaliile interesante, în rândurile de mai jos ale articolului.

Facturile pentru energia electrică vor crește din nou. Se modifică ordonanța de urgență. De ce?

În timp ce liderii coaliției de guvernare se gândesc și se răzgândesc, după care modifică din nou ordonanţa de urgenţă pe energie, românii așteaptă cu sufletul la gură ca să afle cât vor plăti la curent electric în această iarnă.

Un singur lucru este sigur. În momentul de față, după ce a fost modificată în Senat, nimeni, nici chiar ministrul Energiei, nu cunoaște cum se vor calcula facturile de curent electric. Astfel că se impune o nouă modificare.

De ce se modifică ordonanța de urgență. Un „sau” a stricat toată ordonanța pe energie

Două sunt problemele principale. Prima este din cauza unui banal „sau”, care a fost introdus în textul votat la Senat si care precizează că la calculul facturilor se ia în calcul fie media pe anul trecut, sau factura curentă.

De asemenea, senatorii au vrut să-i salveze şi pe românii care acum depășesc 300 de kW/h, dar poate anul trecut, au consumat mai puțin şi media anuală i-ar fi salvat.

De ce nu pot aplica furnizorii de energie prevederea

Numai că furnizorii se plâng că nu pot aplica prevederea, astfel că stau cu facturile neemise așteptând decizia finală. Aici apare și prima modificare. La modul de calcul va rămâne forma propusă inițial de PSD si care presupune compensarea la factura curentă şi dispare media pe anul 2021.

Cea de-a doua problemă o reprezintă amendamentul votat de Senat referitor la familiile cu 3 sau mai mulți copiii, care vor plăti tariful cel mai mic, de 0,68 de lei pe kWh. Cum distribuitorii n-au habar care sunt aceste familii riscau să emită facturi greșite, astfel că liderii coaliției de guvernare vor acum să modifice modificarea şi să introducă un sistem de vouchere pentru familiile respective.

Mai durează până se va afla concret cum se vor plăti facturile la energie

De asemenea, ordonanța abia intră în Comisiile de la Camera Deputaților, astfel că mai este drum lung până la promulgare.

În acest timp, furnizorii de servicii publice, apă, canalizare, transport public, furnizorii şi distribuitorii de medicamente, lăsaţi în afara ordonanţei şi care cumpără electricitate la preţul pieţei, vor primi facturi uriaşe. Costuri care se vor reflecta tot în buzunarele românilor.