Se schimbă modul de calcul pentru facturile la energie electrică. Toți românii trebuie să afle

Se schimbă modul de calcul pentru facturile la energie electrică. Toți românii trebuie să afle
Se schimbă modul de calcul pentru facturile la energie electrică.

Toți românii trebuie să afle anunțul privind de calcul al facturilor la energie electrică. Coaliția de guvernare a decis să schimbe modul de calcul de până acum al facturilor la energia electrică, un mod considerat defectuos și în urma căruia mulți dintre români s-au trezit că au de plătit facturi uriașe.

Se schimbă modul de calcul pentru facturile la energie electrică

Coaliția de guvernare, a decis, în acest sens, că se va trece la calculul kWh pentru anul în curs, nu pentru cel anterior, și nici nu se va mai face media celor trei ani. Cu toate acestea, mulți români vor primi în continuare facturi mari, având în vedere că unele au fost deja calculate pe model vechi și emise deja.

Astfel, noile amendamente prevăd: maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru clienții casnici al căror consum lunar realizat la locul de consum este cuprins între 0-100 KWh inclusiv, maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru clienții casnici al căror consum lunar realizat la locul de consum a fost între 100,01-300 kWh, pentru o cantitate de 255 kWh din consumul lunar realizat. Consumul de energie electrică care depășește 255 KWh/lună se facturează conform prevederilor art. 5 alin. (1), anunță noile amendamente.

În amendamentul în care au fost incluşi bolnavii cu aparatură medicală, se menționează:

„a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum lunar realizat la locul de consum este cuprins între 0-100 KWh inclusiv; în cazul clienților casnici, care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declarației pe propria răspundere, plafonul maxim al consumului de 100 kWh nu se aplică, tariful fiind de 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru întreg consumul realizat”.

Cât ai putea plăti la lumină pentru o garsonieră sau apartament, conform noilor calcule

În amendamentul în care sunt incluse serviciile publice se menționează:

„c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, în cazul întreprinderilor mici și mijlocii, astfel cum sunt definite în Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare IMM-uri, al operatorilor economici din domeniul industriei alimentare, al prestatorilor publici și privați de servicii de utilitate publică, inclusiv transportul public electric, al prestatorilor acreditaţi, publici şi privaţi, de servicii sociale în baza declarației pe propria răspundere a reprezentantului legal. Diferența de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art. 5 alin. (1)”.

În amendamentul pentru lăcaşuri de cult se menționează:

„e) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar, realizat la locul de consum, pentru instituțiile publice, altele decât cele prevăzute la lit. d), precum și pentru lăcașurile de cult recunoscute oficial în România, potrivit Legii 489/2006 privind libertatea religioasă. Diferența de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art. 5 alin. (1)”.

Potrivit noilor calcule ale facturilor, scenariile arată că în cazul unei garsoniere se poate plăti 60-1250 lei lunar, în timp ce pentru un apartament cu două camere, factura la curent poate ajunge la 144-1700 de lei, în funcţie de consum.

Urmăriți Playtech.ro și pe