Marcel Ciolacu refuză propunerea UE de raționalizare a energiei: „Eu nu pot să le cer românilor să stingem becuri”. Ce soluții propune președintele PSD

Marcel Ciolacu refuză propunerea UE de raționalizare a energiei: „Eu nu pot să le cer românilor să stingem becuri
Marcel Ciolacu, președinte PSD Sursă foto: Mediafax

Războiul din Ucraina a împins lumea atât într-o criză economică, cât și energetică și alimentară. Obligate să facă față acestor presiuni venite din toate părțile, statele membre UE au încercat să propună soluții prin care să se realizeze o economie a energiei și a gazelor, impunând soluții care se considerau demult apuse, printre care, raționalizarea energiei la utilitățile casnice, spălarea în pereche, dar și alte variante destul de „excetrice” pentru secolul XXI. Președintele PSD a vorbit despre recomandările UE și despre faptul că nu poate supune cetățenii la asemenea reguli de pe vremea comunismului.

Marcel Ciolacu nu este de acord cu recomandările UE

În timp ce Guvernul a luat în serios recomandările UE privind introducerea unor măsuri și recomandări care ar influența scăderea consumului de energie și gaze naturale, Marcel Ciolacu nu pare că este foarte deschis acestor măsuri stricte, menite să limiteze accesul cetățenilor inclusiv la activitățile casnice, impunându-le inclusiv câtă apă să folosească, la ce oră, ce temperatură să aibă în casă sau când să aspire.

Deși pare o glumă, noul ghid redactat de Guvern în conformitate cu recomandările UE le recomandă cetățenilor perioadele de timp în care să folosească centrala proprie, când să aspire, când să facă baie și cât timp să aprindă becurile. Ei bine, președintele PSD susține că aceste măsuri nu pot fi introduse obligatoriu, ele rămânând ca o recomandare, fiecare procedând cum consideră.

„Am trăit în acea perioadă a comunismului, când s-au făcut, totuşi, nişte investiţii majore în sistemul de distribuţie, de producţie, de furnizare. România, în acest moment, la energie electrică, cât produce, atât consumă.

Oamenii nu ne-au trimis în aceste funcţii de demnitari ai statului român ca să aducem iarăşi raţionalizarea şi … În cazul în care cineva doreşte să facă economie, e un lucru foarte bun, dar e o decizie personală, care ţine de bugetul familiei. Eu nu pot să le cer românilor să vină să facă vreo economie, să stingem becuri”, a transmis Marcel Ciolacu.

În ce situație este România din punct de vedere energetic

Președintele PSD a explicat că România nu este independentă energetic, dar nici nu este în situația de a rămâne fără energie. Din acest motiv, Marcel Ciolacu consideră că fiecare persoană se întinde pe cât îi este plapuma. Dacă cineva își permite să plătească factura la curent, politicienii nu pot impune raționalizarea energiei.

„Există şi alte state în Uniunea Europeană care nu sunt la capacitatea României. Nu avem o independenţă energetică, dar nici eu nu i-am pus pe ultimele două guverne să închidem mine şi să venim cu nişte aberaţii… o sarabandă de greşeli.

Tot răul care se întâmplă în acest moment – haideţi să fim corecţi, fără să atac pe nimeni personal, coaliţia – este de la o liberalizare a preţurilor în energie total haotică, fără niciun fundament. (…)

Eu nu am fost ales de oameni să vin să le schimb modul de viaţă. Dacă doresc şi îşi permit să plătească… Poveştile că rămâne România fără energie sunt pentru adormit copiii, nu va rămâne România fără energie”, a transmis Marcel Ciolacu la Romania TV.

 

Urmăriți Playtech.ro și pe