Facebook evaluează mai multe măsuri pe care ar putea să le ia pentru a limita răspândirea fenomenului anti-vaccinare. Deoarece, din ce în ce mai mulți părinții se lasă convinși de aceste campanii și nu-și mai vaccinezază copiii împotriva virusului gripal.
Măsura vine în contextul în care Adam Schiff, senator americana a trimis o scrisoare publică către Facebook şi Google în care trage un semnal de alarmă cu privire la răspândirea la o scară din ce în ce mai mare a curentului anti-vaccinare, prin intermediul acestor două platforme.
Adam Schiff a declarat că urmările unor astfel de campanii pot fi tragice, atât pentru Statele Unite cât și pentru toată lumea. Inclusiv în România există numeroase dezbateri și campanii în mediul online pe teme nevaccinării copiilor.
Oficialii Facebook au reacționat și au spus că vor analiza cu mare atenție postările anti-vaccinare ale utilizatorilor de pe rețeaua de socializare și va lua măsuri în consecință. Printre acestea măsuri s-ar putea număra chiar limitarea sau eliminarea completă a acestui tip de conţinut din recomandările care apar în diverse secţiuni ale reţelei sociale, inclusiv a grupurilor recomandate.
În schimb, Facebook va încerca să afişeze conţinut de calitate şi informaţii venite din surse care au autoritate în domeniu în locul postărilor anti-vaccinare.
Curentul care îi îndeamnă pe părinți să nu-și mai vaccineze copiii s-a răspândit rapid pe Facebook, mai ales în grupurile de discuții de pe platformă. Acolo unde, persoane neavizate în domeniu își dau cu părarea despre riscurile vacinării împotriva virusului gripal.
Oficialii Google nu au dat un răspuns oficial, însă compania a luat deja anumite măsuri ce vizează posibilele manipulări pe tema vaccinării. În acest sens, au fost penalizate unele clipuri de pe YouTube care răspândeau informaţii false inclusiv pe tema vaccinării şi diverse alte postări care promiteau leacuri-minune pentru afecţiuni foarte grave.