Numărul deceselor provocate de gripă creşte de la o zi la alta. De când a început sezonul virozelor respiratorii numărul românilor care au murit din cauza gripei a ajuns la 29. Ultima victimă a virusului gripal este un bărbat de 62 de ani din Oradea, nevaccinat, cu boli cronice.
Potrivit Direcției de Sănătate Publică Bihor, pe lângă infectarea cu virusul AH1N1, bărbatul fusese diagnosticat cu pneumonie infiltrativă bilaterală. De asemenea, el suferea şi de hepatită cronică cu virus B şi nu fusese vaccinat antigripal.
Deşi, oficial nu putem vorbi de epidemie de gripă, în afară de vaccinare, mai putem lua câteva măsuri de prevenţie. Este vorba de igienă, mai ales în comunităţile mari, cum sunt şcolile şi grădiniţele. N-ar trebui să lipsească apa caldă şi săpunul, dezinfectantele sau măştile de unică folosinţă.
Sorina Pintea, Ministrul Sănătății, dă asigurări că se vor suplimenta vacinurile antigripale, pentru că cele 1.300.000 de doze achiziţionate pentru populaţia din grupele de risc s-au dovedit insuficiente. Până la sfârșitul săptămânii, 10.000 de fiole de vaccin antigripal vor fi redistribuite în ţară.
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie se declară preocupat de ceea ce se întâmplă, din cel puţin două motive. În primul rând, 50% din testele de sânge efectuate pentru bolnavii care au ajuns la spital cu simptome grave au ieşit pozitive, adică aveau virusul în sânge. În al doilea rând este vorba de categoriile din care fac parte cei care au murit până acum de gripă, 75% aveau şi alte boli, dar un sfert erau aparent sănătoşi, unii dintre ei tineri în putere.
Gripa se caracterizează prin debutul brusc al semnelor și simptomelor. Printre simptome se numără: febră, durere de gât, secreţii nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap. În plus, spre deosebire de răceală, gripa se manifestă și prin dureri musculare. Cea mai eficientă măsură de prevenire a gripei este vaccinul antigripal. Însă, medicii afirmă că există și o serie de reguli care, dacă sunt respectate, pot duce la limitarea răspândirii gripei.