Astăzi a avut loc la Palatul Victoria o importantă ședință de Guvern, condusă de premierul Ciolacu, în urma căreia s-au stabilit noile norme de calcul al pensiilor, în baza legii intrate în vigoare la 1 ianurie 2024. Cu alte cuvinte, este oficial modul cum se vor recalcula pensiile în septembrie 2024. Citește mai departe și află detaliile decizie de astăzi a executivului.
Legea pensiilor era votată anul trecut, în decembrie, ulterior promulgată de Klaus Iohannis, și devenită o victorie de principiu a actualei coaliții de guvernare, PSD-PNL, Marcel Ciolacu fiind cel care se lăuda cel mai tare. Dar, odată cu intrarea ei în vigoare, la 1 ianuarie, deși același premier anunța majorări la început de 2024, CNPP spunea că nu aveau noile norme de aplicare a legii, mai ales pentru calculul pensiilor ce vor fi majorate din septembrie, prima majorare de 13,8% din ianuarie fiind făcută încă în baza vechilor norme de aplicare.
Deși nu pare a fi o promisiune în an electoral, Marcel Ciolacu promitea din primele zile de ședințe de guvern pe 2024 că toate pensiile se majorează, și nu va rămâne nimeni pe banca de rezerve, dar cum nu existau norme de aplicare, angajații CNPP nu aveau materia primă cu care să lucreze. Nimeni nu și-a pus problema de ce atât de târziu, bazându-se, de fapt, pe situația social-politică și economică a momentului, inclusiv pe deficitul bugetar relativ mare. Cu toate astea, între două negocierie pentru cele 4 scrutinuri de alegeri, guvernul lui Marcel Ciolacu a pus pe agenda de lucru a acestei zile și votarea normelor de aplicare în piață a Legii pensiilor.
Dacă până la momentul adoptării acestor norme se făceau speculații, iar ministrul Muncii mergea pe la televiziuni, în încercarea de a explica cum se vor recalcula pensiile în septembrie 2024, începând de astăzi este totul negru pe alb, iar CNPP va putea trece la recalcularea pensiilor și calcularea noilor pensii care vor intra în plată din septembrie 2024.
„Un element fundamental al acestor norme este că nicio pensie nu scade ca efect al noii legi. Dimpotrivă, creștem pensiile românilor în mod echitabil, pe merit! Am majorat cu 13,8% pensiile în ianuarie 2024, iar începând cu septembrie 2024 plătim pensiile recalculate”, spune Marcel Ciolacu.
Așadar, în baza noilor norme, formula de calcul va conține așa-numitele puncte bonus, ce vor fi acordate acelor angajați cu cel puțin 25 de ani în câmpul muncii, adica 0,50 puncte pentru fiecare an din cei 25 dovediți cu acte și cu plata contribuțiilor la zi.
Aceleași puncte, mai arată documentul aprobat azi, va aduce o creștere de 0,75 puncte bonus pentru cei care fac dovada a 3o de ani de muncă și contribuții sociale plătite la zi, iar progresiv, cei care au peste 35 de ani, primesc un punct bonus pentru fiecare an.
Calculul progresiv întrodus prin normele de aplicare, va ține cont din acest an, pentru a recalcula pensiile în septembrie 2024, și de plata orelor suplimentare, de perioada de activitate în armată, de perioada de facultate, șomaj și chiar anumite premii primite de viitorii pensionari. În acest caz, normele de aplicare spun că punctele bonus cumulate cu aceste plăți adiacente vor fi înmulțite cu punctul de referință, în valoarea de 81 de lei la acest moment, și astfel se va recalcula suma aferentă pensiei.
Vezi aici: Cum se calculează vechimea la pensie în 2024
O altă premieră este că la calculul pensiilor se vor lua în considerare mamele care au cel puțin un copil, având în vedere că noua lege stipulează posibilitatea ieșirii la pensie cu cel puțin 6 luni mai devreme, ținându-se cont de perioada de concediu prenatal și post natal.