15 feb. 2024 | 15:57

Se vor da pensii aproape duble pentru acești români în 2024. Cine va beneficia de măriri substanțiale

Politică
Se vor da pensii aproape duble pentru acești români în 2024. Cine va beneficia de măriri substanțiale
„Din simulările pe care le-am avut, vor fi creșteri spectaculoase”

Noua Lege a Pensiilor a dat mare bătaie de cap, mai ales celor are trebuie să pună în aplicare noile norme de calcul. Dar, odată cu publicarea normelor în Monitorul Oficial, conform președintelui CNAS, se vor da pensii aproape duble pentru acești români în 2024. Citește mai departe și află cine va beneficia de măriri substanțiale.

Preşedintele Casei de Pensii anunță finalizarea dosarelor de pensii

După votul din pln și promulgarea noii legi, mai era nevoie de introducerea normelor de calcul pentru toate dosarele de pensii existente pe masa CNAS. Astfel că s-a așteptat publicarea normelor metodologice de aplicare a Legii 360/2023.

Vezi și: Legea pensiilor 2024: 10 schimbări importante de la 1 ianuarie. Tot ce trebuie să știe pensionarii

Acestea aveau să fie publicate recent în Monitorul Oficial, astfel că, anunță preşedintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, că sunt „un procent destul de mare de dosare deja finalizate şi sperăm ca în cel mai scurt timp posibil să finalizăm acest proces de evaluare pentru a merge mai departe.

În același timp, mai spune Daniel Baciu, prcesul de evaluare al dosarelor de pensii este pe ultima sută de metri și se așteaptă semnarea contractului cu firma care va implementa noul soft cu ajutorul căruia se va face calcularea pensiile, în baza normelor publicate în MO:

„În paralel colegii lucrează să finalizeze acest proces de evaluare. După aceea, colegii de la firma care asigura mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii vor realiza acest soft astfel încât, așa cum ne propunem cu toții, în luna septembrie toți pensionarii, aproximativ 5 milioane de pensionari să primească deja pensiile recalculate după noua formula de calcul prevazuta în legea 360/2023″, a spus preşedintele Casei de Pensii, Daniel Baciu.

Vezi și: Dispare o pensie din România în 2024. Ce se întâmplă după schimbările din legea pensiilor

Se vor da pensii aproape duble pentru acești români în 2024

Asta înseamnă că în cel mai scurt timp se vor da pensii aproape duble pentru acești români în 2024, iar conform declarațiilor oficialului CNAS, sumele vor fi majorate cu până la 90% în anumite cazuri. Deși ar putea părea ireal procentul, Daniel Baciu confirmă aceste majorări, explicând că este vorba de pensiile prevăzute de Ordonanța 6/2009, explicând astfel și cine va beneficia de măriri substanțiale.

„Vor creşte în special pensiile mici care unele din ele sunt chiar în zona indemnizației sociale minime prevazute de Ordonanța 6/2009 unde au o contributivitate superioară celor 25 de ani care reprezintă stagiul mediu de cotizare de-a lungul ultimei legislații in domeniul pensiilor.”spune oficialul.

Vezi și: Noua modificare din Legea pensiilor 2024. Documentul care trebuie depus de două ori pe an pentru a primi pensia

Cine va beneficia de măriri substanțiale

În baza noilor formule de calcul a pensiilor, majorările din septembrie vor aduce cu până la 90% creșterile la pensii, mai ales pentru cei cu o contributivitate superioară celor 25 de ani, președintele CNAS explicăd faptul că:

„Din simulările pe care le-am avut, vor fi creșteri spectaculoase de 70%, 80%, chiar 90% pentru cei care au realizat acele stagii superioare si au avut contribuții mici la sistem, adică au lucrat pe salariul minim pe economie”, a mai spus Daniel Baciu.

Vezi și: Cine sunt românii care vor primi bonusuri în funcţie de stagiul de cotizare. Noutăţi în legea pensiilor

Venind în întâmpinarea beneficiarilor, atât ministrul Muncii, cât și președintele CNAS, au dat și exemple pe baza noilor formule de calcul a pensiilor, fiind vorba de așa-numitele punctaje lunare de calcul, iar conform legii, stagiul minim de cotizare va fi de 15 ani. În același timp, mai trebuie menționat că până în 2035 se va modifica și vârsta de pensionare, devenind una egală pentru cele două categorii, bărbați și femei, astfel că vârsta minimă de pensionare va fi de 65 de ani.

Parteneri
Mesajul transmis de Florin Piersic de pe patul de spital. Ce se întâmplă cu marele actor
Redactia.ro
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie
Click.ro
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și un gest de umanitate din partea noastră”
Digi24
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii au invadat Harkovul trecând granița nestingheriți
Digi24
Adelina Pestrițu zguduie internetul românesc cu cel mai recent anunț. Mii de oameni au reacționat!
Unica.ro
Celebrul mafiot Michael Franseze a venit în România. I-a vizitat pe frații Tate
EVZ.ro
Star Matinal. Dan Ciotoi, luptă cruntă cu boala! Cum a fost salvat artistul, în ultima clipă. A fost la un pas de moarte: ”Dacă întârziam câteva ore...” / VIDEO
Spynews
Ungurii, MESAJ DE FORȚĂ pentru toată Europa: Vrem să ne ţinem departe de acest lucru
Capital.ro
Urmează o nouă minivacanţă pentru români. Câte zile libere vor avea angajaţii
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Se RECALCULEAZĂ PENSIILE de DOUĂ ORI!
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Horoscop săptămânal 13 - 19 mai 2024: Taurii au o perioadă deosebită în viața lor
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro