01 iun. 2023 | 13:18

Doliu în România. S-a stins îndrăgitul cântăreț de muzică populară: „Pleacă mai aproape de Dumnezeu!”

Monden
Doliu în România. S-a stins îndrăgitul cântăreț de muzică populară:
Doliu in Romania dupa ce un cantaret de muzica populara a decedat

Este doliu în România după ce s-a stins îndrăgitul cântăreț de muzică populară: „Pleacă mai aproape de Dumnezeu!”. Acesta a cântat toată viața ăentru ciobanii din Mărginimea Sibiului.

Doliu în lumea artistică. A murit interpretul ciobanilor din Mărginimea Sibiului

Cunoscutul și îndrăgitul interpret de muzică populară, Ioan Dăncăneț a murit miercuri, 31 mai.

Ioan Dăncăneț a fost un reprezentat important al muzicii populare, descriind prin versurile sale viața ciobanilor din Mărginimea Sibiului.

Unde s-a născut Ioan Dăncăneț

De loc din din Tălmaciu, Ioan Dăncăneț a urcat pe scena mai multor festivaluril locale, precum „Tradiții de toamnă”, eveniment organizat în comuna Sadu.

Astfel, primarul Comunei Sadu a adus un omagiu pe pagina sa de Facebook.

Mesajul primrului din comuna Sadu

„Ioan Dăncăneț, un fiu al satului, a cântat cântec doinit și prin versuri a descris mereu viața ciobanului de pe meleagurile locale. A lăudat pe Domnul la strana vreme de mulți ani. Astăzi purtat și cântat de îngeri, pleacă mai aproape de Dumnezeu! Odihnă veșnică suflet bun”, a scris primarul comunei Sadu, Valentin Ivan pe pagina sa socială.

Unde va fi înmormântat Ioan Dăncăneț

Cei care l-au iubit și apreciat ca om și ca artist trebuie să știe că înmormântarea are loc joi, 1 iunie, orele 13:00, în comuna în care Ion Dăcăneț s-a născut, Tălmaciu.

Ciobanii din Mărginimea Sibiului, oameni cu bani

Pe de altă parte, pe timpul lui Nicolae Ceauşescu, despre ciobanii din Mărginimea Sibiului, cărora lui Ioan Dăcămeț îi plăcea să le cânte și să-i pomenească în melodiile sale, se spunea că sunt cei mai bogaţi oameni din România.

Astfel, de frica legilor din timpul comunismului, ciobanii îşi băgau banii la străjac, o saltea cu pănuşi de porumb, pe care o coseau cu sfoară grosă de cânepă.

Unii dintre ciobani au dat brânza pe benzină

După Revoluția din 1989, mulţi au descusut străjacul, iar banii s-au scurs pe la Caritas sau FNI. Alții, cu mai multă minte şi-au investit banii în benzinării, iar alţii, pur şi simplu, şi-au tocat averea pe nu știu ce.

În prezent, normele UE cer ca brânza să fie făcută în vase de inox, în stâne pavate cu gresie şi dotate cu apă curentă. De unde?!

Ciobanii fac brânza așa cum au fost obișnuiți

Baciul Ion din Jina şi-a pus, să nu zică lumea că nu are, trei plăci de gresie în camera unde se prepară brânza, dar face tot cum făcea și până acum.

Brânza se ţine tot în butoaie de brad, că altfel nu ar mai ieşi aşa bună cum o știm cu toții. Vasele cumpărate din inox nu sunt folosite de ciobani. Le folosesc doar atunci când își duc marfa la piață sau la muls oile.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Capital.ro
Daniel Baciu, anunț important pentru români cu privire la data la care se vor primi pensiile de Paște: ”Nu toată lumea trebuie să primească banii pe data de 1 sau pe data de 2!”
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
CALENDARUL livrării PENSIILOR pentru luna MAI. ANUNȚUL ministrului Muncii
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro