Directorul AIEA avertizează asupra pericolului la care este expusă o lume întreagă, după ce armata Rusiei a lansat, ieri, cel puțin 80 de rachete asupra Ucrainei. Din păcate, șase dintre acestea au fost rachete hipersonice, pe care sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei nu le le-au putut contracara, potrivit oficialilor de la Kiev. Care este motivul răzbunării Rusiei, de fapt.
În urma atacurilor lansate ieri de Rusia, centrala nucleară de la Zaporojie a fost deconectată temporar de la rețeaua electrică, pentru a șasea oară de la începutul războiului. Din păcate, cel puțin 9 oameni și-au pierdut viața în urma atacurilor de ieri, însă bilanțul victimelor nu este încă final.
Pentru salvarea victimelor rămase printre dărămături, salvatorii au continuat căutările întreaga noapte la Liov, aproape de granița cu Polonia, acolo unde rușii au lovit mai multe locuințe. În acea zonă, într-una din casele lovite de rachete locuiau cinci persoane, toate fiind declarate moarte.
”S-au dus cu toții la culcare, într-o cameră pe partea asta. I-am găsit căzuți aici, dacă ar fi fost în camera cealaltă poate ar fi scăpat cu viață. Era una dintre surori și doi dintre cumnați. Unul dintre ei și-a serbat ieri ziua de naștere, împlinise 63 de ani. Sora mea avea 55 de ani”, a povestit o rudă.
În urma tragediei, Polonia și-a exprimat intenția de a trimite avioane de luptă Mig-29 Ucrainei, dar Statele Unite consideră că astfel de ajutor nu este justificat.
Atacurile masive au fost lansate de la Harkov, în nord, la Odesa, în sud, și chiar și la Zaporojie, foarte aproape de centrala nucleară, astfel o parte a infrastructurii energetice a fost avariată, stare de urgență care a condus la activarea imediată a generatoarelor de urgență.
”Ca urmare a acestor lovituri, centrala nucleară Zaporojie a fost din nou deconectată de la rețeaua electrică. Aceasta este o situație critică. Iar Rusia creează în mod deliberat astfel de situații la instalațiile noastre nucleare.
Aceasta înseamnă pur și simplu, că Rusia nu poate fi un participant de încredere în nicio relație din sfera nucleară. Iar cu cât industria nucleară rusă va fi supusă mai devreme sancțiunilor, cu atât lumea va fi mai sigură”, a transmis Zelesnki.
La rândul său, Rafael Grossi, director IAEA a transmis un avertisment privind riscul la care este expusă întreaga omenire, la fiecare atac pe Rusia îl lansează inopinant. Inginerul a remarcat faptul că ieșirea cu succes a unui astfel de atac e doar un lucru de noroc și de timp, astfel că nimic nu garantează că acest noroc va exista și la următorul atac.
Prin apelul său, el a încurajat autoritățile competente să se implice mai mult în rezolvarea acestei situații și mai ales să găsească o soluție pentr a asigura protejarea centralei.
”Este a șasea oară când centrala nucleară de la Zaporojie a pierdut complet alimentarea cu energie electrică, din exterior. Și trebuie să opereze în acest mod de urgență. De fiecare dată dăm cu zarul. Dacă permitem ca astfel de situații să continue, mereu, la un moment dat nu vom mai avea noroc. Trebuie să ne angajăm că vom proteja siguranța și securitatea acestei centrale nucleare”, a transmis șeful AIEA.
De asemenea, un reporter Sky News și-a exprimat îngrijorarea față de frecvența acestor atacuri, dar și a groazei de care sunt stăpâniții localnicii din zonele vizate de ruși.
”Astfel de incidente se întâmplă de multe luni deja peste tot în Ucraina, iar oamenii nu pot să se obișnuiască cu așa ceva. Trăiesc pur și simplu într-o continuă stare de teamă pentru că nu se știe niciodată care dintre zonele de locuințe va fi următoare lovită”, a transmis Stuart Ramsay.