Descoperire istorică făcută de astronomii români. Se află la mii de ani lumină

Descoperire istorică făcută de astronomii români. Se află la mii de ani lumină
Descoperire istorică făcută de astronomii români. Se află la mii de ani lumină. Sursa foto: galati365.ro

Astronomii români au descoperit o stea variabilă într-o constelație îndepărtată, la o distanță de aproximativ 13.600 de ani-lumină. Steaua a fost descoperită de către astronomii din Galați. Aceasta a fost botezată „Galați V15”.

Descoperire importantă făcută de astronomii din Galați. A fost descoperită la mii de ani lumină

Astronomii de Galați au făcut o descoperire istorică. Aceștia au găsit o stea dintr-o constelație îndepărtată. Steaua a fost denumită ”Galați V15”.

Descoperirea importantă a fost făcută cu ajutorul aparatelor performante de la Observatorul Astronomic. Astronomii au descoperit, în luna aprilie 2020, o stea variabilă într-o constelaţie îndepărtată. Specialiştii au avut nevoie de timp pentru a o confirma. De curând, steaua a fost trecută în mod oficial în baza internaţională și a fost botezată Galaţi V15.

Descoperire istorică făcută de astronomii români. Se află la mii de ani lumină
Descoperire istorică făcută de astronomii români. Se află la mii de ani lumină. Sursa foto: antena3.ro

Steaua Galați V15 este de categorie W Ursae Majoris

În urma analizei curbei de lumină, s-a constatat că este o stea variabilă necunoscută de tipul EW (W Ursae Majoris) şi s-a determinat minimul şi maximul strălucirii, dar şi perioada de variabiliate care este de aproximativ 8,77 ore. Toate aceste date au fost raportate către Asociaţia Americană a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO – American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse în baza de date internaţională a stelelor variabile. Steaua variabilă, descoperită în dreptul nebuloasei IC 1396 din constelaţia Cefeu, a primit denumire de Galaţi V15”, au informat reprezentanţii Observatorului Astronomic gălăţean.

Conform reprezentanţilor Observatorului Astronomic din Galați, stelele variabile de tip EW (W Ursae Majoris) sunt sisteme formate din două corpuri ce orbitează în jurul centrului comun de masă.

Galați V15 este situată la 13600 de ani lumină

Stelele, ce fac parte din sistemul binar au suprafeţele în contact şi se deformează reciproc. Acestea au forme elipsoidale datorită atracţiei gravitaţionale, precum şi a rotaţiei rapide. De asemenea, aceste stele se eclipsează reciproc, ceea ce determină o variaţie a strălucirii sistemului binar. Galaţi V15 este situată într-o nebuloasă ce se regăsește în constelaţia Cefeu. Aceasta este un amestec de praf şi gaz cosmic în care se formează noi stele.

Astronomii din Galați, folosind metode ştiinţifice, au hotărât că distanţa până la steaua variabilă este de aproximativ 13.600 ani-lumină.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI