Semnale radio misterioase dintr-o altă galaxie. Ce au descoperit astronomii

Astronomii au dezvăluit că au detectat câteva semnale radio misterioase, ce ar veni dintr-o galaxie îndepărtată, captate de un telescop din Canada. Originea exactă și natura lor încă sunt necunoscute.

Undele radio provin dintr-o galaxie aflată la aproximativ 1,5 miliarde de ani lumină de Terra și au fost recepţionate de un telescop din Canada. Astronomii au anunţat că deşi originea exactă şi natura semnalelor reprezintă încă o necunoscută. Se ştie că acestea vin din aceeaşi sursă, iar faptul că multe sunt repetitive reprezintă un fenomen neobişnuit, potrivit Mediafax.

Observatorul Chime, din British Columbia Okanagan Valley, a captat 13 semnale radio pe unde scurte, iar unul dintre acestea este ieşit din comun, deoarece se repetă şi vine din aceeaşi sursă, spun oamenii de știință. Oservatorul este compus din patru antene semi-cilindrice de câte 100 de metri, care pot scana întregul cer nordic în fiecare zi. Un astfel de eveniment a mai fost raportat doar o dată, de către un alt telescop.

„Știind că mai există un altul (semnal, n.red.) sugerează că ar putea fi mai multe. Și, cu mai multe repetitive și mai multe surse la dispoziție, am putea să înțelegem aceste puzzle-uri cosmice – de unde vin și ce le cauzează”, a spus Ingrid Stairs, astrofizician la Universitatea British Columbia.

Semnalele radio au fost detectate anul trecut, inclusiv cel repetitiv. „Am descoperit un al doilea repetitiv și particularitățile lui sunt foarte asemănătoare cu cele ale primului”, a adăugat Shriharsh Tendulkar de la Universitatea McGill.

Aceste semnale, denumite FRB, sunt unde radio foarte scurte, care par să provină de la aproximativ jumătatea universului. Până acum, oamenii de știință au detectat 60 de astfel de semnale și două se repetă.

Printre teoriile care ar putea explica proveniența lor se numără și o stea neutronică cu un puternic câmp magnetic, ce se învârte foarte rapid. De asemenea, ar mai putea fi ciocnirea a două stele neutronice și, așa cum consideră câțiva observatori, o posibilă navă spațială.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI