În ultimii ani, pe internet au apărut o mulțime de imagini și clipuri video cu pisici care aveau reacții dintre cele mai ciudate atunci când vedeau un castravete. Micuțele feline se sperie teribil de această legumă, spre deliciul stăpânilor care se distrează și le filmează. Haide să vedem, totuși, care este motivul din spatele acestui comportament.
În urmă cu câțiva ani, devenise deja un ”trend” în rândul stăpânilor de pisici să le filmeze în timp ce acestea trăgeau o sperietură zdravănă în momentul în care vedeau un castravete. Drept urmare, specialiștii au încercat să afle care este motivul din spatele acestor reacții.
În primul rând, medicii veterinari atrag atenția că această practică este una brutală pentru micuțele animale, care nu face decât să le sperie foarte tare și să le producă, unora, chiar și mici traume.
Ciobotaru Ionel Cezar, medic veterinar in Bucuresti si proprietar al clinicii Westernvet, spune că pisicile nu se tem de castraveți, ca legume. Multe dintre felinele de talie mică le adoră gustul. Trebuie să știm că frica lor survine din așa numitul element surpriză, potrivit Ziare.com. Experții cred că unul dintre motive este faptul că acești castraveți seamănă ca formă, dimensiune și culoare, cu un șarpe.
Pisicile sunt obișnuite mai întâi să fugă din calea unui potențial pericol, iar apoi să analizeze de la distanță riscul. Este una dintre tehnicile cu care acestea supraviețuiesc. Pe de altă parte, trebuie să știm că acest joc periculos o poate răni pe pisica pe care o avem. Felina se poate lovi și poate rămâne traumatizată în încercarea disperată de a scăpa de pericol.
Chiar dacă această teorie nu e demonstrată cu exemple concret de specialiști trebuie să știm clar că nu trebui să îi cauzăm un stres inutil pisicii noastre. O asemenea acțiune poate provoca disconfort fiziologic prin creșterea hormonilor de stres din corpul animalului. Astfel, micuțul animal poate avea vărsături, inflamarea vezicii urinare și modificări de comportament care pot duce chiar la agresivitate.
Pisicile au o teamă viscerală de castraveți, având în vedere că este reacția lor naturală la orice se apropie de ele fără să facă zgomot. Pisicile, de fapt, tind să fie intimidate de necunoscut și devin ușor speriate. Pisicile sunt foarte atente și mereu în gardă. Acestea vor mereu să fie conștiente de situație.
Anxietatea și stresul prelungit pot afecta bunăstarea generală și îi poate afecta sistemul imunitar, făcându-l mai predispus la boli. Dacă ai impresia că pisica ta suferă de astfel de simptome, nu ezita să mergi cu ea la o consultație veterinară de specialitate.