22 feb. 2022 | 22:34

De ce se scămoșează hainele, de fapt. Cum le cureți corect pentru a nu le mai strica

Utile
De ce se scămoșează hainele, de fapt. Cum le cureți corect pentru a nu le mai strica
Scamele, inamicul unei ținute elegante

Spălarea rufelor nu este, cel mai probabil, sarcina ta preferată. Uneori, poate că doriți să aruncați totul la spălat rapid și să aruncați totul în uscător împreună după spălare. Totuși, procedând astfel, riscați să vă stricați hainele în timp. Nu e vorba doar de a separa albul de negru. Sunt greșelile frecvente pe care le facem atunci când spălăm rufele, din păcate, și ar trebui să știm cum să le spălăm corect. Dar, asta nu este totul, mai este o altă problemă, în afară de modul cum spălăm rufele. Dacă nu avem grijă la materialele din care sunt făcute, există riscul ca acestea să se scămoșeze, adică se umplu de scame, ceea nu este de dorit.

Scamele, inamicul unei ținute elegante

Nu de puține ori vi s-a întâmplat ca un pulover, sau o ținută făcută din fibre naturale, să se scămoșeze.  În cele mai multe cazuri, țesăturile în sine nu atrag scame, ci sarcinile electrostatice care se dezvoltă pe țesătură, de obicei prin frecare. Unele țesături chiar „atrag” scamele sau, mai exact, le rețin, datorită structurii suprafeței lor, dar este mai degrabă o excepție. Pentru ca aceste sarcini electrostatice să se dezvolte și să rămână pe suprafața unei țesături, țesătura trebuie să aibă o conductivitate electrică scăzută.

Fibrele naturale tind să aibă o conductivitate electrică mai mare, deși nu le putem numi cu adevărat conductoare, deoarece sunt higroscopice, adică vor absorbi o anumită umiditate din aer, iar apa este relativ conductoare. Prin ele însele, majoritatea fibrelor naturale nu sunt în mod inerent conductoare. De aceea un tricou din bumbac, atunci când este uscat împreună cu o bluză din poliester, va avea sarcini electrostatice ridicate imediat după ce îl scoateți din uscător.

În acel moment, el va atrage scame la fel ca o țesătură din poliester pur. Cu toate acestea, câteva minute mai târziu, bumbacul va fi absorbit o parte din umiditatea din aer, va deveni mai conductiv, iar sarcinile electrostatice se vor disipa. Dde fapt, ele se răspândesc de la suprafață spre interiorul fibrelor, reducând sarcina de la suprafață, dar efectul este același ca și cum aceste sarcini s-ar fi disipat.

Pe de altă parte, majoritatea materialelor plastice au atât o conductivitate intrinsecă scăzută, cât și o higroscopie scăzută, astfel încât umiditatea ambiantă nu le va crește semnificativ conținutul de apă și, prin urmare, nu le va crește conductivitatea. De aceea, țesăturile sintetice, realizate din aceste materiale plastice, acumulează mai ușor, scame, sau sarcini electrostatice pe suprafața lor.

Materialele sintetice atrag scame suficient de ușor

Aceste sarcini vor rămâne mai mult timp la suprafață, atrăgând scame sau orice altceva suficient de ușor. Cu toate acestea, este suficient să frecați o bară metalică pe o țesătură sintetică, pentru a disipa sarcinile electrostatice, și aceasta nu va mai atrage scame, până când o veți mișca, creând frecare, ceea ce va dezvolta noi sarcini electrostatice.

Există mai multe modalități de a face țesăturile sintetice mai conductive, prin aplicarea unui finisaj antistatic, prin amestecarea fibrelor sintetice cu fibre mai conductive, fie fibre naturale, fie fibre sintetice conductive, prin introducerea câtorva fibre conductive în construcția țesăturii,  sau prin umplerea plasticului cu particule conductive, de exemplu, poliester dopat cu carbon. Hainele medicale, de exemplu, folosesc în mod normal această ultimă soluție

În cazul țesăturilor pentru publicul larg, al hainelor și al mobilierului, soluțiile cele mai frecvent utilizate sunt finisajele antistatice și amestecul cu o fibră naturală, higroscopică, deoarece acestea sunt soluțiile cele mai ieftine. Cu toate acestea, unele articole de îmbrăcăminte sportivă vor folosi în schimb un mic procent de fibre dopate cu carbon, deoarece higroscopia fibrelor naturale este prea dăunătoare pentru confortul unei haine active, iar finisajele antistatice nu sunt foarte durabile.

Spălați materialele colorate separat

Scamele sunt cauzate de fibrele mici naturale de lână, bumbac, in etc. Aceste fibre naturale se despart și, de obicei, scamele pot fi îndepărtate prin periere. Dacă folosiți un uscător, curățați filtrele. Cuișoarele acestor fibre vor atrage scame dacă spălați împreună culori diferite.

În cazul în care hainele sintetice se pătează, acest lucru se datorează, în general, fibrelor sintetice. Acestea sunt ca și plasticul. Pillingul este cauzat de fricțiune, de exemplu, sub mâneci și oriunde vă frecați corpul de o altă parte.

Materialele sintetice sunt o pacoste și aproape întotdeauna se pilesc. Nu se pot face prea multe. Uneori se poate folosi o lamă de ras cu foarte, foarte multă grijă pentru a le îndepărta. Cele de unică folosință funcționează, dar acest lucru uzează în cele din urmă zona. Pentru hainele din fibre naturale, folosiți doar o perie de scame sau unul dintre acele role cu bandă adezivă ca hârtia, pentru a le îndepărta. Spălați întotdeauna culorile separat.

Parteneri
Divorț neașteptat în lumea mondenă. O cunoscută artistă de muzică populară s-a despărțit în secret
Redactia.ro
Destinația superbă din Grecia, supranumită și „Insula Apocalipsei”, care se află în topul celor mai bune locuri pentru vacanță în 2025. Puțini români au ajuns aici
Click.ro
Românii, obligați să își recicleze hainele vechi. Ministrul Fechet a explicat ce trebuie să facem cu ele
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile pe care Roxana Nemeș le-ar vrea uitate! Cum s-a fotografiat pe vremea când se iubea cu Radu Groza, impresarul ei / FOTO
Unica.ro
Sebastian Stan și Demi Moore, câștigători la Globurile de Aur
EVZ.ro
DeSanto, prima reacție după conflictul cu Jador: „Iubiți pe cine nu trebuie”. Cum a răspuns când a fost întrebat de banii pe care ar trebui să-i dea manelistului
Spynews
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Nu-l mai poate scăpa nimeni. S-a aflat adevărul
Capital.ro
WOW, ce palat! Cum arată vila din Pipera a familiei Borcea. Imagini de Crăciun cu gemenele și frățiorul Milan. Prințesele lui Borcea sunt ca două păpuși
Avantaje
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! RĂSTURNARE TOTALĂ după ULTIMUL SONDAJ
Mediaflux
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Spynews.ro
Cum a reușit un avion să decoleze în 2025 și să aterizeze în 2024. Cum a fost posibil să se întâmple așa ceva. Care e explicația
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro