Toate doamnele și domnișoarele încearcă să găsească cea mai bună variantă în privința detergentului. Majoritatea detergenților de pe piață provoacă în timp daune hainelor, din cauza substanțelor puternice și de proastă calitate care există în ele. Iată care este cel mai bun!
Care este cel mai bun detergent pentru țesăturile sensibile?
Profesioniștii au descoperit un mod de a salva țesăturile. Este vorba despre un detergent făcut dintr-o plantă, care pe lângă faptul că salvează obiectul vestimentar, menține culorile vii. Restauratorul textil Iuliana Dumitrana, specializată în muzeul județului Olt, ne spune cum profesioniștii pregătesc acest detergent care nu atacă țesăturile prețioase realizate de bunicii noștri
„Noi, restauratorii, nu curăţăm obiectele cu detergenţii care se găsesc pe piaţă. Este o plantă, radix saponaria, pe care noi o preparăm şi obţinem produsul de curăţat“, explică specialistul. Rădăcina plantei-minune o putem cumpăra de la plafar, deşi ea creşte şi astăzi spontan şi o putem recolta în ieşirile noastre în aer liber, dacă o recunoaştem. Putem cumpăra această plantă-minune în diferite plafauri, chiar dacă ea crește în natură, o putem recolta în timpul plimbărilor noastre în aer liber.
Iată cum se prepară detergentul! La fiecare 10 litri de apă, se adaugă 100 de grame din rădăcina plantei. Apoi lăsați planta să fiarbă o jumătate de oră, apoi lăsați conținutul să se stabilească. Ceea ce am obținut este alunecos și reprezintă detergentul lichid pe care îl obținem și pe care îl adăugăm în apă ca orice produs de curățare. Pentru fiecare 10-15 litri de apă, vom folosi 1-2 litri de detergent obținut de la rădăcina plantei mentionată.
Dacă dorim să curățăm o catifea, un covor sau chiar obiecte vechi pe care le avem în posesia noastră și dacă vrem să păstrăm aceleași culori luminoase, va trebui mai întâi să testăm dacă culoarea va fi eliminată din țesătură sau nu. Specialiștii, în restaurarea obiectelor pe care le găsim în secțiunile etnografice ale muzeelor, folosesc pentru acest test celebrul detergent la concentrația obținută după fierbere și decantare și testează pe o parte invizibilă a obiectului.