Când vine vorba de modul în care este pregătit acest preparat, extrem de simplu, există anumite trucuri care îți pot fi de folos. Așadar, dacă nu știai de ce să torni oțet în apa în care fierbe orezul, citește mai departe, și vei afla despre trucul pe care doar gospodinele pricepute îl folosesc.
Dacă nu știai asta, nu este nimic. Dar în această listă de varietăți a acestui preparat sunt incluși orezul alb cu bob lung, orez alb cu bob scurt, orez brun, orez sălbatic, orez de iasomie, orez negru și orez glutinos sau lipicios folosit pentru sushi.
Majoritatea dintre gospodine știu cum să prepare orezul, dar, cu toate astea, metoda corectă de gătire este o chestiune de preferință și tradiție, la fel ca și cantitatea de apă sau sare care trebuie folosită atunci când se fierbe. Spre exemplu, unele gospodine îl fierb la aburi sau folosesc o mașină de gătit orez.
Unii bucătari insistă ca toate soiurile de orez să fie clătite înainte de a fi gătite pentru a elimina amidonul suplimentar și a crea un orez mai pufos, în timp ce alții susțin că doar orezul alb cu bobul lung trebuie clătit.
Fiecare cultură are un soi preferat și o metodă de gătire a orezului. Americanii preferă orezul alb sau brun cu bob lung Carolina Gold pentru mâncăruri populare, cum ar fi o rețetă de orez cajun murdar.
Bucătăria indiană și pakistaneză preferă orezul basmati aromat, iar bucătăria spaniolă preferă orezul cu bobul scurt Bomba sau Valencia, numit după regiunea spaniolă în care este cultivat, folosit în paella. Bucătăria italiană preferă orezul arborio cu bobul scurt, utilizat în risotto.
Înlocuirea apei cu diferite lichide, cum ar fi laptele de cocos sau supa de pui, schimbă aroma, adăugând o altă dimensiune bobului, iar alte tipuri de lichide pot fi folosite pentru a schimba textura fără a afecta aroma. Deși apa de la robinet este suficientă, pentru un orez ușor și pufos ar trebui să luați în considerare adăugarea de oțet în oală, spun experții.
Cerealele naturale fără gluten sunt la fel de ușor de preparat pe cât sunt de ușor de stricat. În 15 minute, orezul se poate transforma într-un amestec lipicios, sau ars, fără tehnica adecvată.
Și dacă orezul nu este niciodată atât de pufos pe cât v-ați dori, adăugarea oțetului alb, mai ales la orezul alb cu bobul lung, este exact sfatul de care aveți nevoie. Acidul acționează ca un agent de clătire, eliminând amidonul suplimentar din exteriorul bobului și împiedicând orezul să se închege în oală.
Dacă vă îngrijorați de aromă, cantitatea de oțet pe care o veți adăuga nu va fi vizibilă. Pentru fiecare cană de orez, trebuie adăugate o linguriță de oțet alb și două căni de lichid într-o cratiță medie. Dacă nu se specifică, raportul tradițional de apă la orez este de două părți de apă la o parte de orez, deși fierbătoarele de orez necesită adesea mai puțin lichid.
Se acoperă orezul alb și se reduce focul atunci când apa fierbe. După ce apa a fost absorbită, se umflă boabele individuale, îndepărtând eventualele cocoloașe, cu ajutorul unei furculițe, și se potrivește condimentul cu sare, ierburi proaspete sau un alt lichid, cum ar fi citrice sau sos de soia, după gust.
Deși mai puțin popular, orezul poate fi preparat și ca pastele. Fierbeți orezul în multă apă și strecurați boabele atunci când sunt făcute după gust. În rest, vă dorim Poftă bună!