Vrei să prepari orez și nu știi ce sortiment este potrivit pentru a beneficia de cele mai multe proprietăți nutritive ale acestuia? Specialiștii în nutriție explică ce tip de orez să alegi. Are mai puține calorii decât celelalte varietăți de pe piața comercială. Prin ce se deosebește.
Orezul este un aliment cunoscut ca fiind versatil și totodată economic, fiindcă raportul consum-preț este unul favorabil. Textura și aroma lui depind de conținutul de două tipuri de amidon pe care îl prezintă: amidonul amiloză și amidonul amilopectină.
Cu cât conținutul de amiloză este mai mare, cu atât va mai ușor și mai pufos va fi bobul de orez. Dacă amilopectina este mai mare în cantitate, bobul de orez va ieși mai cremos și, după va fi gătit, va fi mai lipicios decât alte tipuri ale aceleiași cereale.
Deși fiecare tip de orez este unic în caracteristici, există câteva reguli de bază de care ar trebui să ții cont când alegi alimentul. Cu cât culoarea bobului de orez este mai închisă și mai intactă, cu atât cereala este mai hrănitoare. Astfel, orezul negru, brun și roșu conțin antioxidanți valoroși, vitamine și minerale.
Spre deosebire de orezul negru, brun și roșu, majoritatea orezului alb prezintă, pe lângă proprietățile anterior menționate, și o cantitate mare de carbohidrați. Din acest motiv, cea mai bună alegere pentru români, fiindcă este mai disponibil pe piață comparativ cu altele, este orezul brun.
O cană de orez brun gătit conține: 248 calorii; 5,5 grame proteine; 2 grame grăsime; 3 grame fibre (11% valoare zilnică), potrivit specialiștilor în nutriție. După cum se poate observa, bobul de orez brun este bogat în fibre și proteine, ceea ce reprezintă un plus important în alimentație.
Dacă vrei să conservi cât mai multe substanțe nutritive, specialiștii îți recomandă să nu gătești orezul cu exces de apă. Când îl strecori de apă, pierzi substanțele nutritive – cel puțin o parte dintre ele. Clătirea orezului ajută, deoarece se îndepărtează orice urmă de amidon în plus.
Înmuierea orezului timp de cel puțin 30 de minute înainte de gătire ajută, de asemenea, pentru că grăbește timpul de gătire și păstrează proprietățile aromatice și nutritive ale orezului.
În altă ordine de idei, specialiștii în domeniul nutriției explică cum fibrele din orezul brun ajută la reglarea senzației de foame și reduce colesterolul din sânge. Proteine sale sunt esențiale pentru construirea mușchilor și controlul apetitului. Există cercetări care arată că persoanele care mănâncă orez brun au un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2.