09 iun. 2023 | 13:40

De ce să nu mai mesteci gumă. Pericolul din spatele unui obicei, aşa te îmbolnăveşti

Sănătate
De ce să nu mai mesteci gumă. Pericolul din spatele unui obicei, aşa te îmbolnăveşti
Oamenii mestecă gumă de mestecat sub diferite forme de mii de ani

Deși se spune că mestecatul de gumă în public nu dă bine, există și un alt motiv pentru care n-ar trebui să mestecăm guma de mestecat. Specialiștii, în urma unor studii, explică, de fapt, de ce să nu mai mesteci gumă, precizând și pericolul din spatele acestui obicei. Dacă ești un pasionat de guma de mestecat, ar trebui să citești ceea ce explică specialiștii, în cele ce urmează.

Este guma de mestecat bună sau rea?

Ingredientele din guma de mestecat pot fi consumate în condiții de siguranță, iar acțiunea de a mesteca poate avea chiar beneficii pentru sănătatea mentală și fizică. Cu toate acestea, unele persoane au dureri de maxilar sau dureri de cap în urma mestecatului.

Oamenii folosesc guma de mestecat sub diferite forme de mii de ani. Primele gume au fost făcute din seva copacilor, cum ar fi molidul sau chicle Manilkara. Cu toate acestea, majoritatea gumelor de mestecat moderne sunt fabricate din cauciucuri sintetice.

Vezi și: Din ce este făcut acest produs banal. Mulți români nu știu ce ingrediente periculoase conține, de fapt

Ce este guma de mestecat?

Guma de mestecat este o substanță moale, cauciucată, care este concepută pentru a fi mestecată, dar nu înghițită. Rețetele pot varia de la o marcă la alta, dar toate gumele de mestecat au următoarele ingrediente de bază:

  • Gumă. Aceasta este baza cauciucată nedigerabilă, folosită pentru a da guma de mestecat.
  • Rășină: Aceasta se adaugă de obicei pentru a întări guma și pentru a o ține împreună.
  • Umpluturi. Umpluturile, cum ar fi carbonatul de calciu sau talcul, sunt folosite pentru a da textură gumei.
  • Conservanți. Aceștia sunt adăugați pentru a prelungi durata de valabilitate. Cea mai populară alegere este un compus organic numit butilhidroxitoluen butilicat (BHT).
  • Înmuiere. Aceștia sunt folosiți pentru a reține umiditatea și a împiedica întărirea gumei. Aceștia pot include ceruri precum parafina sau uleiuri vegetale.
  • Îndulcitori. Zahărul din trestie de zahăr, zahărul din sfeclă și siropul de porumb sunt îndulcitori populari. Gume fără zahăr folosesc alcooli de zahăr, cum ar fi xilitolul, sau îndulcitori artificiali, cum ar fi aspartamul.
  • Aromatizanți. Se adaugă arome naturale sau sintetice pentru a da gumei gustul dorit.

Vezi și: Câte E-uri are o gumă de mestecat, de fapt. Pericolul din produsele de post de care nu știai

Cei mai mulți producători de gumă de mestecat își păstrează rețetele exacte în secret. Ei se referă adesea la combinația lor specifică de gumă, rășină, material de umplutură, înmuiere și antioxidanți ca fiind „baza gumei”. Toate ingredientele utilizate în procesarea gumei de mestecat trebuie să fie de calitate alimentară și clasificate ca fiind adecvate pentru consumul uman.

În general, guma de mestecat este considerată sigură. Cu toate acestea, unele tipuri de gumă de mestecat conțin cantități mici de ingrediente controversate. Chiar și în aceste cazuri, cantitățile sunt, în general, mult mai mici decât cele considerate a fi dăunătoare.

De ce să nu mai mesteci gumă?

În timp ce guma de mestecat are unele beneficii potențiale, mestecatul unei cantități prea mari de gumă ar putea provoca unele efecte secundare nedorite. Dacă vorbim despre guma de mestecat fără zahăr, aceasta conține laxative și FODMAP-uri, iar alcoolii de zahăr folosiți pentru a îndulci guma fără zahăr au un efect laxativ atunci când sunt consumați în cantități mari. Acest lucru înseamnă că mestecarea unei cantități mari de gumă fără zahăr ar putea provoca tulburări digestive și diaree. În plus, toți alcoolii de zahăr sunt FODMAP-uri, care pot cauza probleme digestive persoanelor cu sindromul colonului iritabil.

Vezi și: Soluția care îți curăță guma de pe haine. Nu o să mai ai probleme de acum înainte

Un alt motiv explicat de specialiști și care ar trebui să răspundă la întrebarea „De ce să nu mai mesteci gumă?”, este că mestecatul constant al gumei exercită o forță excesivă asupra articulațiilor temporomandibulare, a mușchilor și a dinților, ceea ce duce la suprasolicitare, dezechilibru și dezaliniere. Acest lucru poate provoca clicuri sau pocnituri în una sau ambele articulații temporomandibulare și chiar dureri de cap.

Care este guma de mestecat pe care ar trebui să alegem?

Dacă îți place guma de mestecat, cel mai bine este să alegi o gumă fără zahăr, făcută cu xilitol. Principala excepție de la această regulă este pentru persoanele cu sindromul colonului iritabil. Așa cum spuneam, guma fără zahăr conține FODMAP-uri, care pot cauza probleme digestive la anumite persoane.

Vezi și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă înghiți gumă de mestecat, de fapt. În cât timp se elimină

Cei care nu pot tolera FODMAP-urile ar trebui să aleagă o gumă îndulcită cu un îndulcitor cu conținut caloric scăzut, cum ar fi stevia. Asigură-te că citești lista de ingrediente de pe guma de mestecat pentru a confirma că nu conține niciun ingredient la care ai putea avea o intoleranță.

Concluzia

Ingredientele din guma de mestecat au fost stabilite ca fiind sigure pentru a fi consumate de oameni. De fapt, actul de a mesteca poate avea beneficii surprinzătoare pentru sănătatea mentală și fizică. Cu toate acestea, unele persoane pot constata că au efecte secundare adverse, cum ar fi dureri de maxilar sau dureri de cap, în urma mestecării gumei. Dacă știi că acest obicei îți cauzează probleme, acum știi și răspunsul  la întrebarea „De ce să nu mai mesteci gumă?”. Altfel, un baton sau două de gumă între mese nu este o idee rea.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Catastrofă de Crăciun. Sute de mii de oameni și-au pierdut viața
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro