Din ce este făcută guma de mestecat? Cu toții am consumat guma de mestecat măcar odată. Unii o mestecă doar pentru gust, în timp ce pentru alții poate reprezenta un mod de a combate stresul. Un lucru interesant este faptul că SUA a împărțit gumă de mestecat soldaților pe front pe durata Primului Război Mondial exact din acest motiv, să îndure mai bine stresul. Însă, v-ați întrebat vreodată ce conține?
Oamenii mai consumă gumă de mestecat pentru a scăpa de o respirație urât mirositoare, pe lângă motivele enumerate mai sus. Poate că nu multă lume știe, însă guma de mestecat conține, în mare parte, doar produse și derivate chimice. Iată cele mai comune ingrediente folosite în gumele de mestecat:
Majoritatea ingredientelor enumerate mai sus pot produce diferite tulburări în organism, în funcție de fiecare om. Să luăm ca și exemplu „baza de gumă”. Aceasta este un amestec de elastomeri, plastifianți, rășină și materiale de umplutură. Un alt ingredient este acetatul de polivinil, numit și „lipiciul tâmplarului”.
Guma Turbo, una dintre cele mai îndrăgite de pe piața românească, are foarte multe E-uri. Câteva dintre acestea sunt: E330, E322, E422, E420, iar E-urile periculoase sunt E102, E133 si 141, se arată într-un studiu.
Doctorii și specialiștii în domeniu recomandă să verificăm mereu eticheta produselor pe care urmează să le consumăm, chiar și a gumelor. Aceste substanțe din gumele din mestecat pot produce foarte multe afecțiuni dacă sunt consumate regulat și în cantități mari.
Unii oameni și unele studii au sugerat că guma de mestecat ar reduce apetitul. În cele din urmă, guma de mestecat a ajuns chiar și în unele diete. Există persoane care consumă gumă de mestecat din acest motiv, însă adevărul este altul.
În realitate, mestecatul gumei nu ajută la reducerea apetitului, ci din contră. Conform experților, cei care mestecau guma, aveau mai puține mese pe zi, într-adevăr, însă consumat și mai multă mâncare la aceste mese. În cele din urmă, rezultatul era același. Mai puține mese, dar aceeași cantitate de mâncare.
De asemenea, cei care consumau gumă de mestecat aveau mese mai puțin bogate în fibre și nutrienți necesari, față de cei care nu mestecau gumă. Un alt studiu a arătat că, cei care mestecau gumă, consumau mai puține fructe și legume și erau mai motivați să mănânce fast-food.
Majoritatea gumelor de mestecat conțin îndulcitori care sunt foarte periculoși pentru organismul uman și, în general, pentru sănătate. Aspartamul este unul dintre cele mai dăunătoare ingrediente.
Acesta este metabolizat în corp în formeldehida, o substanță cunoscută ca fiind cancerigenă și care nu poate fi eliminată din corp prin sistemul normal de detoxifiere al organismului. Totodată, formeldehida a fost corelată cu defecte la naștere, tumori pe creiere, cancere și creștere în greutate.
Un alt îndulcitor care se găsește în guma de mestecat este splenda. Acest a fost aprobat ca fiind sigur în urma a două studii făcute pe oameni care au durat doar 4 zile. Cu toate acestea, același îndulcitor a avut efecte foarte negative asupra animalelor.
În urma testelor, specialiștii au realizat că numărul de celule roșii a scăzut. Alte simptome au fost: anemie, infertilitate la bărbați, avort spontan, rinichi măriți și rate crescute de deces. Unii specialiști sunt de părere că guma de mestecat se încadrează în categoria celor mai dăunătoare produse alimentare.