Experții în sănătate au spus de ce să nu mai mănânci vreodată direct din caserolă. Este o mare greșeală, în contextul în care mulți dintre români obișnuiesc să servească mâncarea direct din ambalajul de plastic. De ce nu este bine să servești masa în acest fel, vezi în rândurile de mai jos.
Mulți dintre români au obiceiul de a mânca direct din caserolă sau chiar să încălzească mâncarea în ambalajul de plastic în cuptorul cu microunde. Toți ar trebui să renunțe imediat la acest obicei.
Materialul folosit foarte des la ambalarea alimentelor și a băuturilor este policarbonatul, iar acest material conține BPA (bisfenol). Astfel, această substanță poate ajunge ușor în alimente, mai ales atunci când intră în contact cu căldura.
BPA este o substanță care prezintă un real pericol pentru om, mai ales pentru cei mici. Un studiu făcut în anul 2016 a demonstrat că expunerea la BPA a copiilor este asociată cu un nivel crescut de anxietate, hiperactivitate, neatenție sau chiar depresie.
De asemenea, este foarte important ca atunci când cumpărăm caserole pentru mâncare să ne asigurăm că acestea nu conțin BPA și trebuie să verificăm ce alternativă sănătoasă au. În plus, caserolele care conțin BPA emană substanțe care ne pot afecta hormonal. Specialiștii în sănătate recomandă ca mâncarea să fie luată din caserolă și pusă pe o farfurie înainte de a fi încălzită la cuptorul cu microunde.
BPA mai poate fi regăsit și în următoarele produse: articole ambalate în plastic, conserve, șampon, săpun, pastă de dinți, produse pentru igiena femeilor, CD-uri, lentilele ochelarilor de vedere, echipamente sportive sau materialele etanșare pentru plombele dentare.
„Fenolii sunt chimicale la care suntem mereu expuși în viața de zi cu zi, iar BPA este cel mai comun fenol. Aceștia afectează sistemul endocrin, ceea ce înseamnă că pot interfera cu sistemul hormonal și prin urmare pot altera multe funcții esențiale ale corpului, inclusiv sistemele respiratorii și imunitare”, a declarat Alicia Abellan, de la Barcelona Institute for Global Health.
Nu în ultimul rând, toxicitatea BPA este încă dezbătută, însă mai multe studii aduc argumente suficiente pentru evitarea acestui produs chimic.
Astfel, s-a descoperit o legătură între BPA și dereglările hormonale, în sensul că expunerea la această substanță poate duce la tulburări endocrine cum ar fi sindromul ovarului polichistic, la infertilitate și chiar cancer de sân sau de prostată.
Un alt studiu a relevat că BPA afectează metabolismul și poate duce la obezitate, diabet și chiar la boli de inimă.